Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Mina business ]

03. 08. 2021. 17:29   >>  17:30

PLAĆENO ODSUSTVO

Proizvodnja u Željezari odložena do 5. septembra

Proizvodnja u nikšićkoj Željezari Tosčelik, kojom gazduje turska kompanija Tosyali, neće početi u četvrtak kako je prethodno bilo planirano, jer je poslodavac zaposlenima produžio plaćeno odsustvo za još 30 dana, saopšteno je iz Sindikata fabrike.

Predsjednik Sindikata Željezare Tosčelik, Željko Rabrenović, rekao je da su iz kadrovske službe obaviješteni da je novi rok za početak rada fabrike 5. septembar.

”Rješenja o produženom plaćenom odsustvu su u pripremi i biće poslata radnicima na kućne adrese. Za sada će samo Sektor održavanja ostati da vrši provjeru postrojenja mašina i pogona, kao i Sektor nabavke u slučaju najavljene eventualne proizvodnje početkom septembra”, kazao je Rabrenović.

Radnicima će plate, kako je naveo, biti isplaćene kao i do sada u iznosu od 90 odsto.

”Produžetak plaćenog odsustva za nas radnike znači samo kratkotrajna kupovina vremena. Agonija i neizvjesnost se i dalje nastavljaju, jer ne znamo hoćemo li početi da radimo od septembra i na koji način će se razriješiti situacija u fabrici”, rekao je Rabrenović.

On je kazao da je ogromno nezadovoljstvo zbog postojeće situacije još od marta i pozvao nadležne da se što prije riješi problem Željezare Tosčelik.

U sektorima održavanja i nabavke je, kako je naveo, uposleno svega oko 20 radnika i posebno je teško raditi zaposlenima na održavanju, jer su zaduženi za čitavu fabriku.

Početak rada načelno su za 5. oktobar bili dogovorili predstavnici Ministarstva ekonomskog razvoja, izvršni direktor Željezare Tosčelik Erkut Alkaja i Sindikat fabrike, ali je preinačen u novi rok, kako bi se pokušao postići adekvatan dogovor o daljoj proizvodnji u fabrici.

U Željezari Tosčelik, u kojoj je uposleno oko 270 radnika, rad je obustavljen u martu po odluci poslovodstva zbog nerentabilne proizvodnje i nepovoljnih uslova na tržištu.

Zaposleni su tada poslati na prinudne odmore uz planirane zarade od 70 odsto, ali je taj iznos korigovan na 90 odsto nakon sastanka poslovodstva sa predstavnicima Ministarstva ekonomskog razvoja.

Kompanija Tosyali je nakon toga zatražila pomoć u obezbjeđenju godišnjih subvencija u iznosu od pet do šest miliona eura za pokretanje proizvodnje, što je bilo neprihvatljivo za Vladu Crne Gore, pa su pregovori nastavljeni.

Željezara je prodata iz stečaja 2012. godine, a za njenu imovinu Tosčelik je platio 15,1 milion eura uz planove da će godišnja proizvodnja biti oko 400 hiljada tona čelika i da će obrt biti vrijedan pola milijarde eura.

Investicije za tri godine, kako je bilo najavljeno, trebalo je da iznose 35 miliona eura, dok je trebalo biti uposleno oko 550 radnika.

 

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније