Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Portal RTCG ]

09. 08. 2021. 08:11 >> 08:12
1

MJEŠTANI GRBA

Zbog Farme svinja u vrijeme suše život nemoguć

Mještani naselja Grbe i drugih okolnih naselja u Danilovgradskoj opštini najavili su proteste za danas u 18 sati a traže da se farma svinja firme Nikse Čavor iseli iz tog mjesta na drugu lokaciju. Iz Opštine Danilovgrad zahtjeve mještana smatraju opravdanim i pozivaju vlasnike firme da se sjedne za sto i nađe rješenje.

Mještani kažu da je situacija nesnosna. Dodaju da još nijesu dobili nikakav adekvatan odgovor od nadležnih institucija a kako su kazali, žalili su se više puta inspekcijama, ministarstvima.

"2019. podnijeli dvije krivične prijave i dalje nema odgovora od nadležnih. Situacija je postala nesnosna posebno od kada su kreniule vrućine", kazao je Goran Đuričković.

Osim farme svinja kao problem navodi i otpadne vode koje se ispuštaju u rijeku Zetu. Najavio je da će se za pomoć obratiti i kancelriji EU u Crnoj Gori.

"Da nam pomognu, kako bi izvršili protisak na naše istitucije da nešto urade po pitanu rijeke Zete", kazapo je Đuričković.

Predsjednica Opštine Danilovgrad Zorica Kovačević zahtjeve mještana smatra opravdanim.

"Bilo je bezbroj inicijativa i dogovora i rokova ali se oni ne poštuju. Ponovo smo se inspekciji obratili prije mjesec. Konstatovano je da su mirisi po nalazu Ekološke inspekcije uzrokovani neadekvatnim tehnološkim radom farme, jer ona dugo postoji i neadekvatnim održavanjem objekata. Ovakvo stanje neodrživo", kazala je Kovačević.

Ona dodaje da nije su samo Grbe, Daljam i Spuž ugroženi već kaže i ostala naselja o okolini Danilograda posebno kada su suše. najavila je da će ove nedjelje i Opština Danilovgrad tražiti da se utvrde rokovi u kojima treba ispoštovati nalaze inspekcija. Bitni su im kaže građani ali i da taj privredni subjekt nastavi da radi.

"On je uložio ogromna sredstva ali je roblematično što nijesu riješeni neprijatni mirisi. Molba da se sjedne i utvrde rokovi i riješi problem. Spremni smo da budemo partner, shvatamo njihove probleme. Krajnje je vrijeme da se dogovorimo", kazala je Kovačević.

 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније