Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

Pobjeda [ M.L.B. ]

26. 08. 2021. 08:05   >>  08:06

NPCG

Naredne sedmice odlučuju ko će upravljati Solanom

Sve pojedinosti u vezi daljeg upravljanja biodiverzitetom ulcinjske Solane biće dogovorene na sastanku sa resornim ministarstvom zakazanom za srijedu, saopšteno je iz Nacionalnih parkova (NPCG) koji će nastaviti da brinu o tom rezervati dok se ne odredi drugi upravljač.

Tom preduzeću upravljanje Solanom povjerila je Vlada u avgustu 2015. godine kada je i zaključen ugovor o zakupu sa stečajnom upravom koji se godišnje produžavao aneksima. Posljednjim aneksom zakup je trajao do 24. avgusta, ali je nedavno upravni odbor NPCG odlučio da ga ne produži.

"Imajući u vidu odluku o organizovanju NPCG kojom je definisano da ovo preduzeće upravlja nacionalnim parkovima, kao i Statut kojim su definisane upravljačke aktivnosti i djelatnosti koje se sprovode na prostoru nacionalnih parkova, NPCG nema nadležnost za upravljanje drugim zaštićenim područjima. Pravni osnov za aktivnosti koje NPCG sprovodi na prostoru ulcinjske Solane definisan je ugovorom o zakupu i aneksima. Imajući u vidu da je taj prostor proglašen za park prirode, te da upravljanje iziskuje značajna materijalna sredstva, NPCG je odlučilo da ne vrši dalji zakup", kazali su iz NPCG Pobjedi.

Iz preduzeća su naveli da su šest godina štitili biodiverzitet tog područja u koordinaciji sa resornim ministarstvom, Opštinom Ulcinj i institucijama i organizacijama koje se bave očuvanjem prirodnih vrijednosti.

Oni tvrde da su izdvojili značajna sredstva za održavanje i popravku pumpi, bentova i nasipa, izgradnju i održavanje infrastrukture, kao i za zarade, gorivo, struju i ostale troškove.

Prošle godine je, kako navode, samo za obezbjeđenje prostora plaćeno 63,9 hiljada EUR, a za šest godina stečajnoj upravi je za zakup plaćeno 193,8 hiljada EUR.

Svake godine su, kako su rekli iz NPCG, pripremali programe upravljanja za zaštitu i monitoring biodiverziteta, kako bi unaprijedili prirodne i stvorene vrijednosti prostora i omogućili dodatnu valorizaciju.

"NPCG je angažovao osam osoba na pumpnim postrojenjima u cilju upravljanja vodama, dok je jedan zaposleni angažovan na koordinaciji aktivnosti održavanja opreme i usmjeravanja rada vodara i pumpaša. U sklopu ovog segmenta, obavljaju se redovni poslovi održavanja i sanacije sistema nasipa na Solani. Stručne osobe angažovane su i na zaštiti i monitoringu flore i faune", naveli su iz NPCG.

Tokom upravljanja Solanom, napravili su baze registrovanih biljnih vrsta i sisara i protokol monitoringa ornitofaune, a pratili su proljećne migracije ptica i utvrđivali zimski cenzus vodenih ptica.

Sprovodili su i monitoring flamingosa i populacije ptičijih vrsta tokom jeseni, a ove godine su startovali i sa monitoringom i utvrđivanjem dnevnih leptira na ovom prostoru.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније