Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ TVCG ]

02. 09. 2021. 17:37   >>  17:38

OMOGUĆITI ZAPOŠLJAVANJE

Vrijeme za rekonstrukciju privrede

Vrijeme je za rekonstrukciju privrede, a na državi je da nezaposlenima omogući priliku za zapošljavanje i samozapošljavanje, poručuju sagovornici TVCG. Tim prije što je stopa nezaposlenosti u Crnoj Gori veća za pet odsto u odnosu na 2020, a 8% u poređenju sa 2019. godinom.

Prema podacima Zavoda za zapošljavanje, u Crnoj Gori je više od 54.000 osoba nezaposleno. Sve ovo brine građane, koji smatraju da za posao nijesu uvijek dovoljna znanja.

Zavod za zapošljavanje svakog mjeseca objavi oko 1.800 oglasa za posao. Ipak, to baš i ne utiče na povećanje zaposlenosti, jer je trenutno u zemlji 54 hiljade ljudi bez posla.

"U odnosnu na isti period prethodne godine veća je za 4,8%, a u odnosu na 2019. veća je za 8,5%", kazao je Milutin Vučinić iz Zavoda za zapošljavanje.

Ovi podaci brinu građane, koji smatraju da za posao nijesu uvijek dovoljna znanja.

Visok broj nezaposlenih opterećenje ja za društvo, državu i privredu, smatra analitičar Predrag Drecun.

. TON Predrag Drecun - analitičar“ 0:26..

"U Crnoj Gori imamo 130.000 penzionera, 55.000 nezaposlenih i 50.000 zaposlenih u javnom sektoru. Imamo više lica koja se izdržavaju nego onih koja prave novac", kazao je Drecun.

Iz Unije slobodnih sindikata kažu da je Crna Gora već i ranije imala neslavan broj nezaposlenih, a da je sada lošoj slici doprinijela i pandemija koronavirusa. Posebno ističu jedan problem.

"Veliki broj mladih ljudi, u raznim kategorijama zvanja i stepena obrazovanja čeka na zaposljenje tako da je slika prilično sumorna", kazao je Srđan Keković, predsjendik Unije slobodnih sindikata.

Kada je riječ o rješenju problema, sagovornici TVCG poručuju da je vrijeme za rekonstrukciju privrede. Istovremeno nezaposlenima treba omogućiti priliku za zaposlenje ili samozaposlenje, jer kako kažu, uslova i resursa imamo.

"30 godina smo mislili da nam je spas ekonomija bez realne ekonomije, da možemo živjeti od stranih investicija i turizma. Zbog toga nam i raste dug. Dok je struktura privrede ovakva nijedna Vlada to neće zaustaviti", kazao je Drecun.

"Ono što očekujemo od nove Vlade je isto što smo tražili i od stare, a to su hitne podsticajne mjere kako bismo otvarali nova radna mjesta i zadržali građane u Crne Gore", dodao je Keković.

Postoji jedan veliki prostor da država interveniše i napravi biznis inkubatore sa ponudom konkretnih kredita za samozapošljavanje.

Povećanje nezaposlenosti, kako tvrde iz Zavoda za zapošljavanje, najviše se osjetilo u sektoru pružanja ličnih usluga i ugostiteljstva i turizma.

Srđan Čabrilo, TVCG

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније