Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

Pobjeda [ M.L.B. ]

04. 09. 2021. 08:28 >> 08:29

FISKALIZACIJA I ADVOKATI

Čeka se Ministarstvo finansija

Iako je protokolom o izmjeni Zakona o fiskalizaciji, koji su krajem jula potpisali predstavnici Advokatske komore, Ministarstva pravde i Ministarstva finansija predviđeno formiranje radne grupe u roku od sedam dana, do toga još nije došlo.

Predsjednik Advokatske komore Zdravko Begović za Pobjedu kaže da im se niko nije javljao nakon što su im još početkom avgusta uputili spisak advokata koji će pregovarati u njihovo ime. Kazao je da će iduće nedjelje poslati urgenciju Ministarstvu finansija ne bi li se radna grupa konačno oformila, imajući u vidu da do kraja godine moraju iznađi rješenje prihvatljivo za obje strane.

Ministarstvo pravde, koje se naknadno uključilo u rješavanje krize sa advokatima, juče je, kako saznaje Pobjeda, iniciralo sastanak sa predstavnicima Ministarstva finansija, kako bi se kompletirala radna grupa za pregovore.

Nezvanično, to ministarstvo bi u toj grupi trebalo da predstavljaju državni sekretar Boris Marić i direktor Direktorata za pravosuđe Momir Jauković. Advokatsku komoru zastupaće advokati Veselin Radulović, Dragan Šoć, Dragomir Ćalasan, Nebojša Asanović, Aleksandar Otašević i Vladimir Bojić.

Formiranjem radne grupe zvanično će biti stavljen u funkciju protokol kojim je suspendovana odluka o obustavi pružanja pravne pomoći koja je bila na snazi duže od dva mjeseca, za šta je od 666 advokata glasalo njih 418.

Dogovoreno je da radna grupa krene od polaznih osnova na koje su sugerisali advokati, a to je da poreski inspektori ne mogu zatvoriti kancelariju u slučaju nepravilnosti te da mogu kontrolisati samo finansije, ali bez pristupa spisima predmeta.

Advokati insistiraju da kao i do sada sudovi donose rješenja za službene odbrane na osnovu njihovih troškovnika, te da se pojedinačne radnje fakturišu na osnovu punomoćja. Na tim fakturama, kako traže, ne bi trebalo da stoje podaci koji bi mogli narušiti povjerljivi odnos između njih i klijenata.

Iako je prvobitnom ponudom Ministarstva finansija, na koju advokati nijesu pristali, bilo predviđeno da faktički do usvajanja izmjena zakona budu izuzeti iz fiskalizacije, sada to nije slučaj. U protokolu je navedeno da će „nadležni organi prilikom primjene zakona imati u vidu ovaj protokol i iskazanu namjeru da se zakon mijenja“.

Zato je Upravni odbor Komore donio odluku da će, u slučaju pokretanja prekršajnog postupka protiv advokata zbog neuvođenja fiskalizacije, obezbijediti pravnu pomoć kolegama i snositi troškove.

Advokatima je od 24. maja do 30. jula bio zabranjen odlazak u sudove, tužilaštva i ostale pravosudne institucije, što je izazvalo odlaganje više hiljada ročišta u svim crnogorskim sudovima. Ipak u javnosti je najviše kritika bilo, jer se u krivičnim postupcima, ukoliko je za to i bilo potrebe, nije mogao odrediti pritvor okrivljenima bez prisustva branioca.

Promjene na čelu Advokatske komore

Uskoro se očekuju i promjene u rukovodstvu Komore, jer je aktuelnom mandat istekao krajem prošle godine.

Tako će u Podgorici, Bijelom Polju, Baru i Herceg Novom 18. septembra biti organizovani regionalni zborovi na kojima će advokati predlagati kandidate za predsjednika i potpredsjednika Komore i članove Upravnog odbora.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније