Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

29. 11. 2013. 21:09   >>  21:09 6

DUG 19 MILIONA

Đurišić: Pokušavaju da me diskredituju

Ukupan dug Montenegro Airlinesa od osnivanja je 19,1 milion eura, a ne 55 miliona, kako navode pojedini mediji, poručio je bivši direktor kompanije Zoran Đurišić navodeći da se radi o falsifikovanju činjenica u cilju njegove diskreditacije.

"U nekim medijima su se pojavile neistine i zlonamjerne informacije o poslovanju kompanije u proteklom periodu. Kako je to urađeno na brutalan način, zloupotrebom i falsifikovanjem lako dokazivih činjenica i brojki, nema sumnje da je u pitanju pokušaj moje lične diskreditacije", navodi se u reagovanju Đurišića.

On tvrdi da postoje zvanična dokumenta koje je usvojio Odbor direktora, verifikovali eksterni revizori, usvojila Skupštine akcionara i koja su proslijeđena Vladi, gdje je ukupan dug od formiranja nacionale avio kompanije 19,1 milion eura.

"Ta dokumenta sam spreman da dam na uvid, ali su ona dostupna prije svega u kompaniji", poručio je Đurišić.

Prema njegovim riječima, od tih 19,1 milion eura treba oduzeti, po osnovu Vladine odluke od prije godinu, iznos od oko 15 miliona koji se odnose na neusaglašene obaveze prema komercijalnim institucijama, odnosno Aerodromima Crne Gore i Agenciji za kontrolu letjenja.

"Prirodno bi bilo da se odluka Vlade sprovede, što bi nakon toga konačan dug od formiranja kompanije dovelo na oko četiri miliona eura", kazao je Đurišić.

I bez tog otpisa, tvrdi on, Montenegro Airlines je najuspješnija avio kompanija na Balkanu i jedna od najuspješnijih u Evropi, sagledavajući poslovne rezultate u odnosu na broj prevezenih putnika i broj aviona u floti.

"Dok sam bio na čelu kompanije, posljednjih pet do šest godina smo iz sopstvenih sredstava uložili preko 60 miliona USD za nabavku tri nova Embraera i dva Fokera, a što je izuzetno važno, u ovom periodu nije utrošen nijedan cent poreskih obveznika", naglasio je Đurišić.

On je podsjetio da je posljednja pomoć kroz subvenciju Vlade prema toj kompaniji bila 1,6 miliona EUR, kroz pomoć u avio gorivu, 2007 godine.

Đurišić je kazao da se može napraviti komparacija sa avio kompanijama u regionu iste ili slične veličine, koje su u posljednjih šest do sedam godina od Vlada država u kojima posluju dobile subvencije od više stotina miliona EUR.

"Voljeli ili ne Zorana Đurišića, ne može se osporiti da je Montenegro Airlines dao istorijski doprinos svekolikom razvoju Crne Gore", rekao je on.

Đurišić je podsjetio da je smijenjen u junu, odlukom Vlade pri čemu je kompanija u prvih šest mjeseci ove godine imala dva miliona eura bolje rezultate nego za isti period prethodne, i na osnovu toga je proglašena najboljom avio kompanijom na Balkanu.

"Što se tiče moje plate, po odluci Vlade u januaru ove godine imao sam 3,5 prosječne plate na nivou države, odnosno 1.673 hiljada eura, i po odluci Odbora direktora imenovan sam za koordinatora za dobijanje glavnog bezbjednosnog sertifikata (IOSA), za šta sam tokom nekoliko mjeseci imao nadoknadu od 1,8 hiljada eura", naveo je Đurišić.

On je naglasio da za sve navedeno ima dokaze. "Zamolio bih da u narednom periodu moje ime ne bude zloupotrebljavano u kontekstima neistinitih tvrdnji i paušalnih ocjena", poručio je Đurišić.

Пратите нас на

Коментари6

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније