Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ R.B. ]

07. 09. 2021. 22:55 >> 23:22

LIPOVINA BOŽOVIĆ

"Cilj Programa bolje zapošljavanje"

Vlada namjerava da posredstvom Programa za zapošljavanje, obrazovanje i socijalnu zaštitu kreira podsticaj inkluzije i zapošljivost dugoročno nezaposlenih lica, s naglaskom na korisnike socijalne pomoći, žene, mlade i osobe s invaliditetom, kazala je državna sekretarka u Ministarstvu ekonomskog razvoja, Milena Lipovina Božović.

Ona je na konferencija za novinare povodom završetka implementacije projekta Tehnička pomoć za praćenje i evaluaciju aktivnih mjera tržišta rada, realizovanog u okviru Programa Evropske unije (EU) i Crne Gore za zapošljavanje, obrazovanje i socijalnu zaštitu, navela da je ukupna vrijednost tog programa 7,7 miliona eura.

Lipovina Božović je istakla da je Program EU i Crne Gore za zapošljavanje, obrazovanje i socijalnu zaštitu primjer predanog rada i kvalitetne saradnje države, Evropske komisije i Delegacije EU u Podgorici.

“Vlada namjerava da posredstvom tog programa kreira podsticaj inkluzije i zapošljivost dugoročno nezaposlenih lica, s naglaskom na korisnike socijalne pomoći, žene, mlade i osobe s invaliditetom, podržavajući život u zajednici, ali i kroz lokalne inicijative za zapošljavanje”, ukazala je Lipovina Božović.

Opšti cilj programa je, kako je navela, obezbjeđivanje razvijenog i kohezivnog društva kroz pružanje boljih uslova za podizanje nivoa zapošljivosti stanovništva, poboljšanje kvaliteta formalnog i neformalnog obrazovanja i cjeloživotnog učenja, uz socijalno uključivanje osoba u nepovoljnom položaju i smanjenju rizika od siromaštva.

Lipovina Božović je dodala da se njegova implementacija sprovodi kroz specifične projekte u saradnji sa Ministarstvom finansija i socijalnog staranja u svojstvu ugovaračkog tijela, i koordinatorima Programa, preciznije ministarstvima ekonomskog razvoja, prosvjete, nauke, kulture i sporta i pravde, ljudskih i manjinskih prava.

Ona je najavila da je planiran nastavak aktivnosti, budući da je realizacija novog Akcionog dokumenta „Podrška pametnom i inkluzivnom rastu – zapošljavanje i socijalna inkluzija“, koji se finansira iz budžeta IPA 2020, u toku.

Predstvanik Delegacije EU u Crnoj Gori, Miguel Magro Gomez, kazao je da je zadovoljan zbog uspješne realizacije projekta tehničke pomoći, čiji je cilj bio jačanje administrativnih kapaciteta Zavoda za zapošljavanje (ZZZ) i njegovih lokalnih i regionalnih biroa rada.

On je dodao da su rezultati tog projekta vrlo značajni za nastavak realizacije Programa grantova za samozapošljavanje koji sprovodi ZZZ i njegovu održivost, uz kontinuiranu podšku EU.

“Tokom konferencije prisutnima su se obratili i vršiteljka dužnosti generalne diretorice Direktorata za rad i zapošljavanje u Ministarstvu ekonomskog razvoja, Jevrosima Pejović, direktor ZZZ Goran Folić i predstavnice ZZZ i Direktorata za ugovaranje i finasiranje sredstava EU pomoći u Ministarstvu finasija i socijalnog staranja”, dodaje se u saopštenju.

Iz Ministarstva ekonomskog razvoja naveli su da je primjer dobre prakse prezentovala jedna od uspješnih korisnica projekta „Program grantova za samozapošljavanje“.

Navodi se da su direktor projekta Robert Babić i vođa tima projekta Vanja Hazl dali osvrt na realizovane aktivnosti i postignute rezultate projekta, uz niz adekvatnih preporuka za nastavak aktivnosti.

Oni su naglasili značaj i ulogu svih aktera u procesu implementacije EU fondova, posebno ZZZ.

Iz Ministarstva su kazali da je projekat Tehnička pomoć za praćenje i evaluaciju aktivnih mjera tržišta rada, čija je realizacija trajala 30 mjeseci, vrijedan oko 290 hiljada eura.

Kako su naveli, projekat se zvanično završava 11. Septembra, a cilj je bio da podrži ZZZ u pripremi, sprovođenju, praćenju i ocjeni projekta “Program grantova za samozapošljavanje”, čija je vrijednost 3,5 miliona eura.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније