Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ M.L.B. ]

10. 09. 2021. 11:18 >> 12:59

KASALICA

“Stručnim i posvećenim nema mjesta u izvršnoj vlasti”

Bivša državna sekretarka u Ministarstvu finansija i socijalnog staranja, Mila Kasalica, podnijela je upravnu tužbu za poništenje rješenja o njenom razrješenju.

“Dok se ne zaokruži upravno-sudski postupak, po mojem mišljenju ključni razlog za razrješenje nalazi se u činjenici da stručnim, odgovornim, poštenim i posvećenim profesionalcima, u većini, nema mjesta u ovom okruženju izvršne vlasti. Posebno, ukoliko su fokusirani da kroz upornu primjenu javnih politika, realizuju izmjerljive dobrobiti za održivi razvoj institucija”, navela je Kasalica u obraćanju javnosti.

Ona je dodala da se timu ministra finansija i socijalnog staranja, Milojka Spajića, pridružila odgovorno, jer je prepoznala volju mladog radnog profila spremnog da se zajedničkim naporima mijenja učmalost u državnoj upravi, umanjujući nespremnosti da se radi uz i sa znanjem, kao i bez odsustva jačine u odbrani primjene zakona.

Kasalica smatra da tekući tim izvršne vlasti, u većini, ne želi da ima i jača fokus na sprovođenje održivih javnih politika, kojima bi se sprovele prijeko-potrebne reforme ekonomije i društva.

Ona je saopštila da su dva momenta opredijelila predsjednika Vlade, Zdravka Krivokapića, da na predlog državnog sekretara u Ministarstvu finansija, Janka Odovića, uz saglasnost Spajića, sprovede razrješenje državnog sekretara u tom resoru izvršne vlasti.

“Prvi, prekovikendni način pripreme i odobravanja, pa usvajanja akta o unutrašnjoj organizaciji Ministarstva, kojim su se postavili direktorati za unaprijed definisane osobe, kao i uspostavili izmaštani direktorati, a kako bi se rad ministarstava i uprava na terenu sveo na mjeru poslušnosti usmenim instrukcijama iz Ministarstva finansija, sa čim se slijedeći zakonske norme transparentno i timski nijesam saglasila”, navela je Kasalica.

Drugi momenat je, prema riječima Kasalice, njeno interno obraćanje zahtjevom za prosljeđivanje zvanične informacije, na osnovu koje su članovi Vlade odlučivali o hedžing aranžmanu.

“Taj aranžman je potrebni model upravljanja javnim dugom za ne-eurske izloženosti. U dijelu kvalitativno i kvantitativno objelodanjenih rizika, odgovornost Ministarstva finansija sastoji se u tome da se cjelovita informacija mora podijeliti sa članovima Vlade, a potom sa crnogorskom javnošću”, rekla je Kasalica.

Ona je dodala i da je, kako bi se spriječili znaci netransparentnog postupanja institucije, anticipativno djelovala, odnosno pažljivo pratila da se Ministarstvo ne ponizi tokom predstojećih tendera, koji se tiču dva projekta.

“Projekat reforme poreznika u IT i ukupnoj organizaciji treba da obilježi razvoj Uprave prihoda i carina u modernu instituciju. U pitanju su značajne pare poreskih obveznika, koje Uprava prihoda i carina zakonski-utemeljeno treba da rasporedi za pravilnu opremu i ljudske-softverske resurse. Strani kreditor je važan, kad imparcijalno sprovodi prakse javnih nabavki”, navela je Kasalica.

Ona je kazala da je javna politika strukturirana na taj način da su državne institucije obavezne da promovišu i razvijaju crnogorske potencijale.

“To nije slučaj u svakodnevnici saradnje oko ovog projekta, posebno u dijelu netransparentnog omalovažavanja saradnje sa lokalnom kvalitetnom ICT zajednicom. Ovakve momente sistemske osjetljivosti oko primjene zahtjevnih reformskih koraka, Ministarstvo može da iskoristi za realizaciju navodno upućujuće-klijentelističke agende”, saopštila je Kasalica.

Ona je poručila da je neznanje u ime novca, koje se plasira kroz korisno podmetanje u javnom diskursu, najveći neprijatelj crnogorskog održivog razvoja.

Kasalica je kazala da su saglasno Nacrtu izmjena i dopuna zakona o energetici u pripremi buduće regulatorne procedure markiranja goriva.

“Ministarstvo, suprotno suštini javne politike, a netransparentno manipulišući uslovima tendera, planira da isključi resorno ministarstvo iz definisanih nadležnosti, kako bi se navodno realizovala upućujuće-klijentelistička agenda. Sve sam zakonski zasnovano radila, a treba i dalje raditi, da se Ministarstvo zaustavi u upravljanju tenderima pod interesni “kišobran”, koji nije institucionalnog niti sistemskog karaktera, što posljedično ne smanjuje rizike korupcije u sistemu”, rekla je Kasalica.

Ona je dodala da javnost Crne Gore treba da se upozna sa sistemskim rizikom, za koji je najodgovorniji predsjednik Vlade, mada je formalno-sistemska obaveza nadzora unutar Ministarstva finansija.

“Investiciono razvojni fond (IRF) je najvažnija finansijska institucija sistemskog korektivnog ublažavanja tržišnih trendova u zemlji. Odsustvo IRF-a u tekućoj godini iz snažne finansijske podrške stabilizaciji crnogorske ekonomije posljedica je neznanja i nesposobnosti novog upravljačko-menadžerskog tima da odgovorno primjenjuje jasan zakonski okvir”, rekla je Kasalica.

Ona smatra da takav pristup izboru udarnih ljudskih resursa empirijski potvrđuje neposvećenje Vlade, u većini, ekonomskim i sistemskim reformama u zemlji.

“Po definiciji, odgovorni, profesionalni ulazak u državnu upravu podrazumijeva kontinuirani, uporni, često-obeshrabrujući ali nikad-poražavajući, rad u dinamici mic-po-mic mijenjanja, koji doprinosi jačanju kvaliteta javne usluge, održivosti institucije u unapređenju regulatornog okvira i uvezivanju timskih energija i vrijednosti. To je objektivna trajektorija kako da se usmene prakse “rek'o ministar” i “dogovor sa državnim sekretarom” prevedu u odgovornost javnog stava u javnom dokumentu, zasnovanom na zakonskim normama”, kazala je Kasalica.

Ona je dodala da unutar državne uprave takav pristup odgovornostima i ovlašćenjima predstavlja najčasniji poslovni zadatak, koji je u cjelosti ispunjavala, i u vezi sa kojim danas, iz građansko-reformske vizure, zna da nema odustajanja.

Kasalica je saopštila i da su se znakoviti signali da se u radu Vlade, u većini, odustalo od reformske agende održivih javnih politika, mogli identifikovati već početkom juna.

“Na primjer, organizovan je sastanak sa predstavnicima Advokatske komore. Takva zvanična okupljanja bez formalnog zapisnika, a pošto je grupa advokata odlučila da ne primjenjuje zakon, legitimno i legalno usvojen u Skupštini, predstavljala su sistemsko poniženje državnih institucija. Ponašanje dijela državnih predstavnika je bilo administrativno zabrinjavanjuće: u ime kabineta premijera, pomoćnica sekretara Sekretarijata za zakonodavstvo tvrdila je da se “zakon o fiskalizaciji ne može primijeniti na profesiju advokata”, što je bila jednostavno-dokaziva nepreciznost”, navela je Kasalica.

Ona je kazala da su saglasnosti nadležnih tijela Vlade u vezi predmetnog zakona, dobijene i u decembru prošle godine, van svake sumnje dokumentovale neprofesionalno ponašanje dijela predstavnika državne uprave, koji su na takvim “okupljanjima” praktikovali zakulisane modele relativizacije i umišljene moći, u ime ko zna koje, odnosno čije nerazvojne agende.

“Svaki otpor primjeni ovog zakona kroz nezakonito, kao i neustavno, ponašanje izvedeno u neformalnom stilu predstavljalo je simbolično “izuvanje” administracije gospodina Krivokapića, koje je svjedočilo o cjelovitom udaljavanju Vlade od reformske agende, definisane ekspozeom mandatara i Programom rada Vlade za ovu godinu. Zato, kao najsjajniju medalju rada u službi građana, bez zazora nosim nadimak, koji su mi navodno dali viber-advokati: “nemila Mila””, zaključila je Kasalica.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније