Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

Izvor: Mina business/Dan [ I. P. ]

11. 09. 2021. 08:22 >> 08:23

PROŠLE GODINE

Gubici na mreži potrošače koštali 21,3 miliona eura

Tehnički gubici na elektromreži u distributivnom i prenosnom sistemu prošle godine su iznosili 492,44 gigavat sata (GWh), što je potrošače električne energije koštalo 21,3 miliona eura.


Od toga su gubici u prenosnom sistemu koštali 9,2 miliona, a u distributivnom 12 miliona eura, pokazali su podaci Regulatorne agencija za energetiku (REGAGEN), Crnogorskog elektrodistributivnog (CEDIS) i elektroprenosnog sistema (CGES).

Tehnički gubici na elektromreži u distributivnom i prenosnom sistemu su u odnosu na 2019. godinu smanjeni za deset GWh, piše Dan.

List nije uspio da od energetskih kompanija dobije podatke koliko je svaki potrošač, građanin ili preduzeće, plaćao u prosjeku na godišnjem nivou za gubitke na mreži. Međutim, ukoliko se uzme brojka CEDIS-a da struju distribuiraju do 410 hiljada potrošača, dolazi se do podatka da je svaki od njih za tehničke gubitke u prenosnom i distributivnom sistemu u prošloj godini platio skoro 52 eura.

Taj broj se dobija podjelom ukupno plaćenog novca za gubitke sa brojem potrošača.

Iz CGES-a su na pitanje o prosječnom iznosu koji su potrošači plaćali za gubitke u prenosu kazali da je prosječna cijena nabavke električne energije za pokrivanje gubitaka na godišnjem nivou iznosila 55,4 eura po megavat satu, odnosno od 51,49 eura po megavat satu u martu, kada je bila najniža, do 57,35 eura po megavat satu u januaru, kada je bila najviša.

Gubici u prenosnom sistemu prošle godine su iznosili 163,6 GWh i bili su veći u nominalnom iznosu, a manji u procentualnom u odnosu na 2019. godinu. Gubici u prenosnom sistemu prošle godine su bili 1,82 odsto od ukupne energije, dok su 2019. godine iznosili 146,5 GWh, što je tada bilo 2,13 odsto.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније