Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

Izvor: Mina [ I. P. ]

12. 09. 2021. 14:21 >> 14:52
6

MFSS TVRDI

Konsultacije o popisu prema EU standardima

Čitav proces konsultacija na pripremi Nacrta zakona o popisu sproveden je kako bi se u najvećoj mogućoj mjeri poštovali profesionalni standardi, EU regulativa koja nas obavezuje kao zemlju kandidata za članstvo, kao i nacionalno zakonodavstvo u ovom dijelu, kazali su Ministarstva finansija i socijalnog staranja (MFSS). Iz tog resora tvrde da nema kršenja propisa.


Iz tog resora su odgovorili dan nakon dopisa direktorice MONSTAT-a Gordane Radojević, da je način na koji se trenutno pokušavaju uraditi pripreme za popis stanovništva u ovoj godini u suprotnosti sa domaćim zakonodavstvom i evropskim standardima.

Iz Vladinog resora podsjećaju da shodno Uredbi o organizaciji i načinu rada državne uprave nadzor nad zakonitošću i cjelishodnošću rada i zakonitošću upravnih akata i drugih upravnih aktivnosti Uprave za statistiku vrši MFSS.

Ministar Milojko Spajić, u dopisu Radojević, ističe da ona u više navrata ukazuje na "insistiranje od predstavnika MFSS na sastancima da se odustane od poštovanja zakonom definisanih procedura i evropskog standarda kvaliteta".

“To odgovorno odbacujemo kao netačno, budući da je čitav proces konsultacija na pripremi Nacrta zakona sproveden kako bi se u najvećoj mogućoj mjeri poštovali profesionalni standardi, EU regulativa koja nas obavezuje kao zemlju kandidata za članstvo, kao i nacionalno zakonodavstvo u ovom dijelu”, piše u saopštenju.

Navodi se da je u tom cilju i intencija da se zakonom detaljno propišu sve aktivnosti koje mogu biti predmet tumačenja u postojećem kontekstu sprovođenja Popisa, kao i plana aktivnosti na njegovom sprovođenju.

“Na čemu je jedino i insistirano Upravi za statistiku kako bi se utvrdio najoptimalniji model i vremenski okvir sprovođenja aktivnosti”, kaže se u dopisu MFSS-a.



“Resorno ministarstvo predlaže izmjene/dopune zakonske regulative, odnosno u ovom slučaju priprema i upućuje Vladi Nacrt zakona o popisu stanovništva, domaćinstava i stanova, a zakonom se stvara formalni osnov za sprovođenje Popisa i kao takav predstavlja okvir za dalje sprovođenje aktivnosti koje autonomno sprovodi Uprava za statistiku”, naveli su juče  iz MONSTAT-a.

Kako se navodi, konsultacije povodom utvrđivanja Nacrta zakona o popisu stanovništva, domaćinstava i stanova organizovane su da bi se u saradnji dvije institucije (i pored toga što formalno Nacrt zakona utvrđuje resorno ministarstvo) razmotrio dostavljeni tekst nacrta zakona.

“Identifikovali svi rizici koji mogu uticati na realizaciju najznačajnije aktivnosti Uprave za statistiku, kakva je Popis, a sve u cilju pružanja odgovarajućih inputa odnosno predloga za odlučivanje po ovom pitanju Vladi Crne Gore koja utvrđuje Predlog zakona”, kaže se u dopisu.


Пратите нас на

Коментари6

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније