Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

Mina business [ R.B. ]

13. 09. 2021. 13:42   >>  13:43 1

USSCG

O novom OKU-u pregovaraće do kraja mjeseca

Unija slobodnih sindikata (USSCG) će o novom opštem kolektivnom ugovoru (OKU) pregovarati do kraja septembra, a ukoliko ne dođe do njegovog usaglašavanja i potpisivanja, krenuće u druge aktivnosti, kako bi sačuvala dostojanstvo i minimum prava za desetine hiljada zaposlenih.

Generalni sekretar USSCG, Srđa Keković, kazao je da je izvršni odbor te radničke asocijacije zauzeo izričit stav da će o novom OKU-u pregovarati još do kraja septembra ove godine.

„Ukoliko novi OKU ne budemo usaglasili i ne bude izvjesno da ćemo ga potpisati do kraja septembra, USSCG će krenuti u druge aktivnosti, jer jednostavno moramo da tražimo izlaz kako da sačuvamo dostojanstvo i minimum nekih prava za desetine hiljada zaposlenih u Crnoj Gori koji se naslanjaju na OKU“, rekao je Keković na konferenciji za novinare povodom godinu od parlamentarnih izbora i formiranja nove Vlade.

On je rekao da desetine hiljada zaposlenih upravo uživa neka osnovna prava, kao što su uvećanje zarade za prekovremeni noćni i praznični rad, uvećanje broja dana godišnjeg odmora, pravo na plaćeno odsustvo u raznim situacijama, minuli rad i jednokratne pomoći.

Keković je podsjetio da se o novom OKU-u pregovara od početka prošle godine, na šta ih je obavezao Zakon o radu koji je stupio na snagu 7. januara prošle godine.

„Ostavljen je rok do kraja decembra prošle godine da ispregovaramo novi OKU. To nijesmo uspjeli da uradimo. Stav USSCG i kolega iz druge sindikalne centrale je bio da OKU, koji je trenutno na snazi, sadrži minimum nekih prava i da ispod tog minimuma ne možemo da idemo. Nijesmo imali razumijevanja od socijalnog partnera, Unije poslodavaca (UPCG), i tada smo uputili inicijativu kolegama iz Saveza sindikata (SSCG) i UPCG da zajedno pokrenemo izmjene Zakona o radu kako bi se za godinu odložilo donošenje novog OKU-a. Na tu našu inicijativu poslodavci nijesu odgovorili, zato smo mi sa kolegama iz SSCG podnijeli inicijativu Skupštini i dobili smo novi rok do kraja decembra ove godine“, dodao je Keković.

On je rekao da taj rok polako ističe i da se u USSCG plaše da je u pitanju tiha opstrukcija UPCG.

Na pitanje da li se u slučaju nepoštovanja tog roka planiraju protesti, Keković je odgovorio da je preuranjeno pričati o tome.

„Mi smo sve ovo rekli i socijalnom partneru i oni sigurno znaju da mi taj rok nakon septembra više nećemo ostavljati za socijalni dijalog, jer je tu stvar potpuno jasna. Mogu da kažem da modaliteti jesu razni, ali je rano govoriti o njima i koji od njih će biti prijemčiv za konkretnu situaciju, tako da ne bih prejudicirao stvari“, poručio je Keković.

On je podsjetio da je Unija u prethodnih 14 godina imala brojne proteste i da se od njih ne ustručavaju.

„Moramo, međutim, voditi računa kada te proteste treba da pokrenemo, jer neka sindikalna statistika pokazuje da vi ne možete da protestujete svaki dan, jer je potrebno da se i ta energija prikupi“, kazao je Keković.

On je saopštio da su u Uniji zabrinuti političkom situacijom u zemlji.

„Situacija je suluda. Ja mislim da na planeti nema takve političke situacije. Na primjer, opozicija kao sredstvo svoje političke borbe koristi bojkot parlamenta i to je negdje logično, ali da vi u istom trenutku u parlamentu imate bojkot pozicije i opozicije, mislim da se takav slučaj na planeti nije desio“, tvrdi Keković.

On je najavio da će se USSCG za svoje ciljeve boriti svim sredstvima.

„Tu apsolutno ne odbacujem priču oko bilo kakvog okupljanja, organizovanja javnog protesta i tome slično“, rekao je Keković.

On je podsjetio da je USSCG od osnivanja imala kritički odnos prema ekonomskim politika koje su vodile prethodne vlade.

„Mislili smo da ćemo s novom Vladom imati dinamičniji socijalni dijalog i puženu ruku, međutim to se nije desilo“, kazao je Keković i podsjetio da se premijer Zdravko Krivokapić nije udostojio čak ni da odgovori na zahtjev Unije za razgovor koji su uputili u decembru prošle godine, kako bi mu predstavili platfomu očekivanja od nove Vlade.

Keković je rekao da mora da izrazi i nezadovoljstvo činjenicom da je nova Vlada nastavila sa partijskim kadriranjem.

„Nije problem da se partijski kadrira na određenim pozicijama, i to je za očekivati, ali je problem ukoliko to partijsko kadriranje krene u dubinu i širinu, što mislimo da se upravo dešavalo prethodnih mjeseci. Jedan od najboljih primjera za to je situacija sa smjenama u prosvjeti“, poručio je Keković.

On je saopštio da je zabrinjavajuće što Vlada ne smjenjuje samo kadar koji je zatekla, već i ekspertski kadar koji je ona dovela.

Keković je dodao i da je nova Vlada imala i pozitivne efekte u svom radu, koji se ogledaju u smanjenju rashoda u budžetu, kao i u tome što nije posegla za smanjenjem zarada, penzija i socijalnih davanja.

„USSCG će se u narednom periodu više eksponirati prema Vladi kada su u pitanju prioritetni ciljevi i aktivnosti te sindikalne centrale“, poručio je Keković.

Zamjenica generalnog sekretara USSCG, Ivana Mihajlović je, govoreći o aktuelnim aktivnostima Unije, navela dvije inicijative.

Ona je podsjetila da je USSCG, po drugi put, uputila inicijativu za izmjenu i dopunu Zakona o radu svim poslaničkim klubovima.

Posljednjim dopunama Zakona o radu predviđeno je da će se od 1. januara naredne godine sniziti starosna granica za prestanak radnog odnosa po sili zakona sa 67 na 66 godina.

„USSCG po drugi put apeluje na pooslanike u Skupštini da zadrže trenutno važeće rješenje i omoguće svim zaposlenima koji to žele i isključivo ukoliko oni koji to hoće, da ostanu na tržištu rada do navršene 67 godine“, rekla je Mihajlović.

Druga inicijativa koju je USSCG uputila svim poslaničkim klubovima jeste inicijativa za izmjene i dopune Zakona o Fondu rada.

„Ova inicijativa će, ako zaživi, unijeti pravičnost i pravednost u naš sistem“, tvrdi Mihajlović.

Prema njenim riječima, tokom tranzicionog perioda veliki broj zaposlenih je ostao uskraćen za uplatu poreza i doprinosa, zbog čega nijesu i ne mogu da ostvare pravo na penziju.

„Ovdje poseban akcenat stavljamo na sve zaposlene čiji su poslodavci prestali da postoje. USSCG smatra da Fond rada treba da preuzme ulogu obeštećenja ovih osoba, jer ima dio sredstava kojim bi mogla da obešteti ove osobe“, dodala je Mihajlović.

Ona je najavila da će u fokusu USSCG do kraja godine biti i povećanje zarada za sve zaposlene u Crnoj Gori, a posebno one u javnom sektoru, odnosno one koji pripadaju grupi D poslova, koji su u više navrata diskriminisani u odnosu na zaposlene iz grupa A, B i C.

Jedan od prioriteta biće i povećanje minimalne zarade, na 300 eura ili 315 eura neto, i to od 1. januara naredne godine.

„USSCG će uputiti inicijatu Socijalnom savjetu da u što skorijem roku otpočnu pregovori na planu povećanja minimalne zarade, jer je puno argumenata za to“, tvrdi Mihajlović.

U fokusu će biti i unapređenje pitanja zaštite i zdravlja na radu u Crnoj Gori, kao i zahtjev za revidiranje minimalne potrošačke korpe, jer je iz iste izostavljena imputirana renta.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније