Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

Mina business [ R.B. ]

15. 09. 2021. 16:18 >> 16:18

REKONSTRUKCIJA ILI NOVA

Izradiće studiju izvodljivosti za žičaru na Savinom kuku

Ministarstvo ekonomskog razvoja objavilo je postupak javne nabavke za usluge izrade studije izvodljivosti za rekonstrukciju stare ili izgradnju nove žičare postojećom trasom žičare na Savinom kuku.

"Studije izvodljivosti za rekonstrukciju stare ili izgradnju nove žičare postojećom trasom na Savinom kuku se odnosi na utvrđivanje tehničke, ekonomske, pravne i operativne izvodljivosti, a kroz utvrđivanje tehničkog rješenja, ekološko - prostorne prihvatljivosti, opravdanosti i povraćaja planiranih ulaganja, profitabilnosti i ekonomske uspješnosti planiranog projekta", navodi se u saopštenju.

Studija će nakon izrade biti upućena UNESCO-om Centru za svjetsku baštinu radi ispitivanja od Međunarodne unije za zaštitu prirode i prirodnih resursa (IUCN).

“Takođe, polazeći od osnovnih preporuka koje su date predmetnim izvještajem i zaključcima, država Crna Gora posredstvom resornog Ministarstva pokrenula je postupak izmjene i dopune Prostornog plana posebne namjene za Durmitorsko područje, a sve u cilju zaštite prirodnog dobra – Nacionalnog parka Durmitor koji uživa zaštitu UNESCO-a”, rekli su iz Ministarstva.

Osnovni cilj izrade studije izvodljivosti je da se kroz detaljnu analizu predmetnog područja i investicija sa više aspekata, ponudi jasan zaključak o opravdanosti i profitabilnosti investicije, kao i da se donese zaključak o eventualnom uticaju na održivost sa aspekta očuvanja izuzetnih univerzalnih vrijednosti dobra svjetske baštine, prostora u kojem se obavlja intervencija zamjene stare instalacije.

„Imajući u vidu da je Žabljak jedan od najposjećenijih gradova Crne Gore koji je u ovoj ljetnjoj turističkoj sezoni ostvario oko deset hiljada noćenja više nego rekordne 2019. godine, potencijal koji ova destinacija ima je ogroman, a nova Vlada i ovim pokazuje da želi da dodatno unaprijedi turistički i ekonomski razvoj Žabljaka uz istovremeno očuvanje životne sredine”, rekli su iz Ministarstva.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније