Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ M.L.B. ]

16. 09. 2021. 14:10   >>  14:11 1

CBCG

Privreda se oporavlja, inflacija 3%

Podaci CBCG za drugi kvartal ove godine ukazuje na oporavak privrede, koji je posebno izražen u industrijskoj proizvodnji, trgovini, turizmu i saobraćaju. Procjena CBCG pokazuje da će na kraju godine inflacija biti u rasponu od dva do četiri odsto, pri čemu centralna projekcija iznosi tri odsto.

Savjet Centralne banke Crne Gore održao je danas sjednicu, kojom je predsjedavao guverner Radoje Žugić.

„Statistički podaci za ovaj period u poređenju sa uporednim ukazuju na oporavak privrede, posebno izražen u pojedinim sektorima, poput industrijske proizvodnje, trgovine, turizma i saobraćaja. Ohrabruju i fiskalni podaci, posebno smanjenje gotovinskog deficita budžeta, koji je u prvoj polovini 2021. godine bio za 54,2 miliona eura niži u odnosu na uporedni period prethodne godine“, saopšteno je iz CBCG.

Na osnovu Izvještaja o kretanju cijena za II kvartal 2021. godine, koga je danas razmatrao Savjet, konstatovano je da su potrošačke cijene u prvih šest mjeseci 2021. godine, u odnosu na isti period prethodne godine, u prosjeku više za 1,2 odsto.

„U Izvještaju se, dalje, navodi da modelska prognoza za kraj 2021. godine projektuje inflaciju u rasponu od 2,4% do 3,84%, sa centralnom tendencijom od 3,1%“, saopšteno je iz CBCG.

Osvrnuvši se na juče predstavljene rezultate procesa procjene kvaliteta aktive, odnosno AQR-a u Crnoj Gori, članovi Savjeta izrazili su zadovoljstvo stanjem i trendovima koji karakterišu bankarski sektor, kao i činjenicom da je potvrđena adekvatna kapitalizovanost na nivou sistema, te kvalitet politika upravljanja rizicima u bankama.

Razmatran je i Izvještaj o rezultatima ankete o kreditnoj aktivnosti banaka za II kvartal 2021. godine, u kojem je istaknuto da su u ovom periodu ublaženi kreditni standardi za privredu, posebno za sektor mikro, malih i srednjih preduzeća, kao i za stanovništvo, osim segmenta stambenih kredita, gdje je evidentirano blago pooštravanje kreditnih standarda.

„Prema očekivanjima banaka, u trećem kvartalu 2021. godine, očekuje se nastavak ublažavanja kreditnih standarda za mikro, mala i srednja preduzeća. Što se stanovništva tiče, moguće je očekivati pooštravanje kreditnih standarda za potrošačke i ostale kredite, odnosno ublažavanje standarda za stambene kredite“, saopšteno je iz CBCG.

„Savjet je danas usvojio Odluku o izmjenama Odluke o sadržini Centralnog registra transakcionih računa. Izmjenama se vrši tehničko prilagođavanje predmetne odluke, na način da se preciziraju podaci koje su banke dužne da dostavljaju CBCG za potrebe ažuriranja Centralnog registra transakcionih računa“, navodi se u saopštenju.

Razmatrani su kvartalni izvještaji o poslovanju banaka i pružalaca finansijskih usluga na 30.06.2021. godine, kao i izvještaji o poslovanju i sprovođenju politike Centralne banke za jun i jul.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније