Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

01. 12. 2013. 08:35 >> 09:14
1

PREVIŠE UVOZIMO

Vidaković: Razvijati poljoprivredu po evropskom modelu

Minoran i loše koncipiran socijalni agrobudžet, uz nedostupnost kredita, samo je karika u lancu problema koji sputavaju razvoj poljoprivrede, ocijenio je potpredsjednik Unije poslodavaca Željko Vidaković u razgovoru za Dan.

"Ne manje važne su institucionalne i zakonske barijere za razvoj agrara, a ne postoji ni jasna i dugoročna strategija koja neće zavisiti od personalne promjene na čelu Ministarstva poljoprivrede. Svjedoci smo da promjenom ministra može doći do drastičnog zaokreta, i to nagore", ocijenio je Vidaković.

Crnoj Gori je, ističe, potrebna strategija razvoja agrara po evropskom modelu, kao i zakon o agrobudžetu, odnosno podsticaji za poljoprivrednike.

"Razlog je taj da poljoprivrednici ne bi zavisili od volje i afiniteta ministra prema pojedinim oblastima i da ne bi opet čekali usvajanje agrobudžeta do aprila ili maja, dok im propadaju rokovi za sjetvu i sadnju voćnjaka", kazao je on.

Prema njegovim riječima, proizvođači mogu s pravom da se zapitaju da li Vlada odustaje od poljoprivrede kao druge strateške grane razvoja i da li je neoliberalni koncept pobjedio.

"Da li i dalje treba podsticati uvoz hrane umjesto proizvodnje, iako je uvoz dostigao 700 eura po glavi stanovnika, odnosno 450 miliona eura godišnje", naglasio je Vidaković, napominjući da svaki građanin dnevno daje dva eura stranim poljoprivrednicima za hranu.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније