Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

O.Z. [ Mina-business ]

16. 09. 2021. 20:05 >> 20:06

RADULOVIĆ

Jedan od proiriteta jacanje ekonomske diplomatije

Jačanje ekonomske diplomatije jedan je od prioriteta Ministarstva vanjskih poslova, poručio je resorni ministar Đorđe Radulović povodom Prvog ekonomskog dijaloga između Sjedinjenih Američkih Država (SAD) i Crne Gore.

Radulović je, zatvarajući taj događaj organizovan u online formatu, kazao da više američkih ulaganja znači više demokratije u Crnoj Gori.

„Nakon članstva u NATO i savezništva u oblasti odbrane, Prvi ekonomski dijalog sa SAD, koji smatram istorijskim i uspjehom crnogorske diplomatije, dodatni je impuls međusobne ekonomske saradnje koji prati dobru dinamiku naših bilateralnih odnosa“, rekao je Radulović.

On je, kako je saopšteno iz Ministarstva vanjskih poslova, rekao da konkretne rezultate i otpočinjanje projekata očekuju već tokom naredne godine.

„Kao i da će ih naši i američki resori realizovati u okviru pet radnih grupa iz oblasti: trgovine, ekonomskog razvoja, tehnologije i inovacija, energije i imovinskih prava“, dodaje se u saopštenju.

Radulović je istakao da učešće premijera Zdravka Krivokapića i podsekretara SAD za ekonomski rast, energiju i okolinu Hozea Fernandeza, dovoljno govori o ambicijama i ozbiljnosti dijaloga, te izdvojio posjetu trgovinske delegacije SAD Crnoj Gori, koja će uslijediti tokom sljedeće godine.

“Šef crnogorske diplomatije naglasio je da su ciljevi Ekonomskog dijaloga usklađeni sa naporima Crne Gore iz oblasti evropske integracije, te da je sada vrijeme za oživljavanje procesa proširenja”, kaže se u saopštenju.

SAD su, prema njegovim riječima, evroatlantski saveznik Crne Gore, ali igraju tu ulogu i na evropskom putu Crne Gore.

„Vjerujem da samo paralelnim ekonomskim i demokratskim razvojem Crne Gore možemo ubrzati procese. Zbog toga Ekonomski dijalog vidim kao odskočnu dasku za ekonomsku stabilizaciju, jer samo kao ekonomski i politički stabilna država možemo ostvariti strateški cilj i postati dio evropske porodice“, kazao je u Radulović.

Radulović je, kako je saopšteno, kazao da je za demokratizaciju društva i prevladavanje ozbiljnih naslijeđenih prepreka ključna ekonomska stabilnost utemeljena na liberalnoj ekonomiji i „know how“, vrijednostima koje donose američki i zapadni investitori.

On je dodao da je zadatak Vlade da jasnu političku volju dokaže pružajući sigurno okruženje za ulaganja.

„Da budem jasan po ovom pitanju - više američkih ulaganja znači više demokratije u Crnoj Gori“, zaključio je Radulović.

Radulović je kazao da je nakon prošlogodišnjih izbora, u smislu vanjske politike, prva godina protekla u znaku kontinuiranog zalaganja da se ojačaju evroatlantski saveznički odnosi.

“Kod kuće, kako je rekao, imamo čvrstu namjeru da svjedočimo konkretnim reformskim koracima, posebno kroz borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala, što se podudara s procesima na putu integracije u EU, posebno u pregovorima o poglavljima 23 i 24”, navodi se u saopštenju.

On je istakao da će crnogorska diplomatija u ostvarivanju zacrtane agende dati puni doprinos u sprovođenju bilateralnih ekonomskih aktivnosti, kao i rezultatima Ekonomskog dijaloga.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније