Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

B.Č.J. [ Mina ]

21. 09. 2021. 13:03   >>  13:13 9

POTVRĐENO

Vlada smijenila direktoricu Monstata

Vlada je na elektronskoj sjednici u ponedjeljak smijenila direktorku Uprave za statistiku Monstat, Gordanu Radojević, zbog nepravilnosti u radu, potvrđeno je agenciji Mina-business iz Vlade.

Iz Vlade su negirali tvrdnje Radojević da je razriješena zbog navodih pritisaka u vezi sa sprovođenjem popisa stanovništva i dodali da se popis ne pominje u dopisu o pokretanju postupka za njeno razrješenje.

Ministarstvo finansija i socijalnog staranja pokrenulo je ranije postupak za razrješenje Radojević zbog utvrđenih nepravilnosti i nezakonitosti u radu koje su pronađene u godišnjem izvještaju Monstata za prošlu godinu.

"Članom 74 Zakona o državnoj upravi propisano je da organ uprave, najmanje jednom godišnje, podnosi Ministarstvu, koje ga nadzire, izvještaj o radu i stanju u oblastima za koje je osnovan, kao i da taj izvještaj sadrži podatke o realizaciji ciljeva iz programa rada organa uprave, pregled mjera i aktivnosti preduzetih za izvršavanje postavljenih ciljeva, prikaz izvršavanja zakona i drugih propisa, predlog mjera za unapređenje stanja u oblasti za koju je osnovan, kao i finansijski izvještaj", navodi se u dokumentu.

Uvidom u izvještaj za prošlu godinu, koji je Monstat dostavio na zahtjev Ministarstva finansija, utvrđeno je da u njemu nigdje nijesu naznačeni podaci koji se odnose na finansijski izvještaj organa, a što prethodno citirana odredba zakona jasno navodi kao obavezan sadržaj izvještaja, što jasno upućuje na nepravilnosti u radu organa u pogledu sačinjavanja.

Radojević je smijenjena i zbog ukazivanja Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, kojim je utvrđeno da je Monstat neobjavljivanjem prikupljenih podataka o strukturi farmi iz 2016. godine onemogućio da se na osnovu konačnih i objavljenih podataka sprovede međunarodni grant projekat koji finansira FAO i na taj način navodno nanio štetu državi.

Ti podaci su bili potrebni Ministarstvu poljoprivrede da uspostavi FADN sistem, kao jedno od završnih mjerila za zatvaranje Poglavlja 11 - poljoprivreda i ruralni razvoj, a neobjavljivanjem tih podataka Monstat je ugrozio zatvaranje pregovaračkog poglavlja i evropski put Crne Gore. U izjašnjenju u vezi s ovim pitanjem Radojević nije dala valjane razloge za neobjavljivanje podataka koji se i dalje vode kao preliminarni, iako su se prema navodima Radojević za to stekli uslovi još 2019. godine.

Radojević je ranije saopštila da su razlozi za njenu smjenu izmišljeni, o čemu, kako tvrdi, postoje i materijalni dokazi.

“Izvještaj o radu nije ni sadržao element oko kojeg sada žele pokrenuti smjenu. Izvještaji o radu Monstata su transparentni i nalaze se na zvaničnoj stranici. Iza njih stoji želja Ministarstva finansija da izvrši politički pritisak na mene kao rukovodioca da realizujem popis shodno njihovim instrukcijama, a koje su u suprotnosti sa zakonom i statističkom praksom”, kazala je Radojević.

Пратите нас на

Коментари9

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније