Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

B.Č.J. [ Portal RTCG ]

22. 09. 2021. 09:30   >>  12:11 9

ROVČANIN

Poskupljenje struje zavisi od rada TE Pljevlja

Elektroprivreda Crne Gore (EPCG) je za prvih 6 mjeseci ostvarila profit od 17,1 milion eura što je oko 14 miliona eura više nego u istom periodu prošle godine, kazao je izvršni direktor te kompanije Nikola Rovčanin. On je istakao da je vizija da EPCG bude moderna evropska kompanija koja će da bude pokretač i lokomotiva razvoja ne samo energetskog sektora već cjelokpne privrede i džave Crne Gore, i koja će generisati ekonomsiki rast i smanjiti spoljnotrgovinski deficit. Da li će biti poskupljenja struje, kaže, zavisi od rada TE Pljevlja.

On je u emisiji Link Radija Crne Gore kazao da je energetika velika šansa za Crnu Goru.

"Jer imamo solarni potencijal dobar hidropotecijal i uz očuvanje postojećih objekata za kratko vrijeme možemo da napravimo dobre korake", kazao je Rovčanin.

On je dodao da će za to biti potrebno više zaposlenih.

"U Elektroprivredi Crne Gore je oko 980 zaposlenih dok cjelokupni energetski sektor ima mnogo više zaposlenih, Rudnik uglja oko 900 do 1000, Cedis oko 1200, CGES više od 300. EPCG je bila podešena za funkcionisanje u kadrovskom smislu za održavanje tri postojeća proizvdna objekta Termoelektrane, i dvije hidroelektrane što je nedovoljno ako govorimo o novim proizvodnim projektima i razvoju kompanije. Čak je i broj zaposlenih u proizodnji nedovoljan u određenim segmentima. Ako je naša zamisao razvoj kompanije sve to zahtijeva da to proprate dobar kadar, ne želimo EPCG koja će rukovoditi samo objektima koji su izgrađeni od 1962 do 1982. godine", kazao je Rovčanin.

On je dodao da je na posljednjoj sjednici Odbora direktora EPCG formirana i posebna ćerka firma koja se zove Elektoprivreda-Solargradnja, koja će izvoditi radove na projektu Solar 3000+ i 500+ i njena budućnost će biti nastavak izvođenja radova.

"To je šansa za mlade ljude da svoje znanje usaglase potrebama tržišta rada", kazao je Rovčanin.

 On je napomenuo da redovne platiše imaju niz povoljosti prilikom plaćanja računa.

Ističe da osnova za zapošljavanje u EPCG neće biti partijska pripadnost već, kako je kazao, isključivo stručnost i znanje. Tvrdi da do sada revanšizma nije bilo.

"U kompaniji nema revanšizma. Svi koji su se dokazali nijesu pomjerani, za neke smo mislili da mogu bolje odgovoriti sa neke druge pozicije, revanšizma nije bilo", tvrdi Rovčanin.

On je istakao da je EPCG prvi put uplatila u budžet dividendu na zahtjev vlasnika 30 miliona eura. Zahvaljujući tome je, kako dodaje, u budžetu i veliki suficit.

"Na taj način je kompanija pokazala društvenu odgovornost", kaže Rovčanin.

Kompanije je, ističe Rovčanin, za prvih 6 mjeseci ostvarila profit od 17,1 milion eura dok je, kako je dodao, u istom periodu prošle godine on bilo 2,4 miliona.

"Taj rezulat su generisale i dobre hidroliške prilike početkom godine ali to se mora pripisati i dobroj pogonskoj spremnosti svih naših objekata, posvećenosti i požrtvovanosti radnika u proizvodnji, dobrom poslu koji je uradio enerdži menadžment", kazao je Rovčanin.

On je napomenuo da je dosta urađeno za građane i dodao da redovne platiše imaju niz povoljnosti prilikom plaćanja računa.

"Zadovoljan sam da je EPCG dala veliki broj popusta. Imao 12,5 % popusta na ukupan račun do kraja godine. Gdje će praktično od momenta uvođenja do kraja godine građani imati jedan račun besplatno ako redovno plaćaju", kazao je Rovčanin.

Da li će biti poskupljenja struje, kaže, zavisi od rada TE Pljevlja.

"Trenutno se borimo za njen rad", navodi Rovčanin.

Direktor EPCG napominje da su u prethodom periodu postojali privilegovani i pojedinci i institucije. Naveo primjer Cetinjskog vodovoda.

On je istako da je odricanje od Termoelektrane bez spremnog zamjenskog izvora pucanje u glavu elektro-energetskog sektora.

"Koliko je TE bitna govori i to da kada ispadne iz sistema u kompaniji je vanredno stanje. Taj objekat proizvodi do 55% ukupne energije u Crnoj Gori i jedini je objekat stabilne nergije u našem sistemu, to je ključ stabilnosti energetskog sistema", kazao je.

Poručuje da tranzicja mora da bude pravedna.

"Dok ne investiramo u nove energetske objekte ne možemo ni da razmišljamo o gašenju TE. Da bi produžili njen radni vijek do 2030. moramo da ulažemo u njena postojenja. Da je drugi blok napravljen na vrijeme ne bi imali ove probleme. Ekološka rekonstrukcija glavni je argument ka energetskoj zajednici", zaključio je Rovčanin.

Пратите нас на

Коментари9

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније