Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

Mina biznis [ M.L.B. ]

22. 09. 2021. 15:23 >> 15:25

LIPOVINA BOŽOVIĆ

Inovacije osnovni pokretač održivog razvoja

Inovacije su osnovni pokretač održivog privrednog razvoja, ocijenila je državna sekretarka za razvojne ekonomske politike u Ministarstvu ekonomskog razvoja Milena Lipovina Božović i dodala da je Crna Gora usmjerila aktivnosti na podsticanje inovacija na svim nivoima.

“Inovacije su osnovni pokretač održivog privrednog razvoja, čija je uloga da rezultate istraživanja pretoči u nove visokokvalitetne usluge i proizvode sa ciljem podizanja konkurentnosti na globalnom tržištu i poboljšanja kvaliteta života građana”, kazala je Lipovina Božović.

Ona je, kako je saopšteno iz Ministarstva, učestvovala na panelu Postizanje prioriteta regionalnog razvoja kroz digitalnu transformaciju u okviru ITU Regionalnog foruma za inovacije Evrope 2021.

Forum je organizovala Međunarodna unija telekomunikacija (ITU) uz podršku Ministarstva informacionog društva i administracije Sjeverne Makedonije.

Lipovina Božović je kazala da Crna Gora prepoznaje značaj inovacija u ekonomskom razvoju i jačanju konkurentnosti i da je usmjerila svoje aktivnosti na podsticanje inovacija na svim nivoima - pravnom, strateškom i institucionalnom.

“U prethodnom periodu smo intenzivirali aktivnosti na ovom polju i stvorili pretpostavke za implementaciju podsticajnih mjera za inovacije, a radimo i na uvođenju brojnih drugih novina i reformi”, poručila je Lipovina Božović.

Ona je, govoreći o strateškoj orijentaciji Crne Gore, podsjetila na okvir Strategije pametne specijalizacije (S3).

“Naša strategija S3 identifikuje prioritet informacione i komunikacione tehnologije kao vertikalni prioritet, ali i kao horizontalni, međusektorski, zbog sinergije sa druga tri prioriteta - održiva poljoprivreda i lanac vrednosti hrane, energija i održivo okruženje i održivi i zdravstveni turizam” rekla je Lipovina Božović.

Ona je dodala da je Crna Gora prepoznala da jačanje tehnoloških sposobnosti i inovativno preduzetništvo zahtijevaju efikasan, nefragmentiran institucionalni i dobro osmišljen programski okvir, šeme podrške i značajna sredstva.

“Kako bismo uključili sve relevantne aktere inovacija i omogućili njihovo uključivanje u kreiranje inovacione politike i njeno praćenje, formirali smo Savjet za inovacije i pametnu specijalizaciju”, kazala je Lipovina Božović.

S obzirom da je S3 fokusiran na četiri prioriteta, plan je da se uspostave četiri inovativne radne grupe Savjeta, kako bi se osigurao poseban fokus i svakodnevna posvećenost prioritetne grupe određenom pitanju u okviru prioriteta.

“Na ovaj način smo takođe osigurali koordinaciju investicionih prioriteta”, saopštila je Lipovina Božović.

Ona je podsjetila da je Vlada osnovala Fond za inovacije koji će na jednom mjestu predstavljati sve relevantne programske linije za podršku inovacijama, što će inovacionoj zajednici olakšati prepoznavanje svih instrumenata koji će biti dostupni i koji će se fokusirati na čitav razvojni ciklus inovacija.

“Zaista vjerujemo da je ovo pravi smjer u stvaranju sinergije između svih sektora u kreiranju i sprovođenju inovacione politike. To je, istovremeno, dobra osnova za jačanje regionalne saradnje” zaključila je Lipovina Božović.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније