Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Autor: I. P. ]

23. 09. 2021. 09:04   >>  10:26 1

DRECUN

S aspekta struke nepotrebna rekonstrukcija Vlade

Ekonomski analitičar Predrag Drecun ocijenio je da rekonstrukcija Vlade Crne Gore s aspekta struke i započetih procesa nije bila potrebna, ali ako postoje politički konstituenti koji to traže, onda se to, kaže, mora shvatiti kao nešto što ipak mora da se uradi. Vjeruje i da će u narednih šest mjeseci do godinu dana biti potrebno još jedno zaduživanje.

Drecun je emisiji "Link" na Radiju Crne Gore ocijenio da našoj zemlji nije potrebno više od sedam, osam ministarstava. Rekonstrukcija vlade uvećavanjem administracije je, kaže Drecun, promjena pravila u toku igre, što nije dobro.

"To je politički kompromis koji troši energiju i novac. Ova Vlada je do sada uspješno gasila određene požare. Vladi nedostaje ono što i prethodnoj, nemamo strategiju razvoja jer se forsirao koncept neoliberalne ekonomije, gdje nema prioriteta", rekao je Drecun.

Moramo imati trategiju razvoja

Smatra da još nemamo plan za izgradnju realnog izvora ekonomije, koji bi trebalo da budu poljoprivreda i energetika: "Moramo imati plan za izgradnju velikog energetskog objekta, jer nas čeka zlo vrijeme sa Termoelektranom Pljevlja".

Podsjeća da je ministar finansija i socijalnog staranja Milojko Spajić prvi zvaničnik koji je rekao da ona mora prestati sa radom 2030. godine.

"Crna Gora mora da ima strategiju razvoja koja bi bila usvojena najširim konsenzusom", ocijenio je Drecun.

Naša zemlja se, zbog spoljnotrgovinskog deficita, kako pojašnjava Drecun, nalazi u raljama dugova: "I stalno ćemo se zaduživati dok taj deficit ne dovedemo u neki balans, a možemo pored ovoliko bogatstva kojeg imamo".

Rebalan neće biti potreban

Vjeruje da rebalans budžeta neće biti potreban ove godine, jer je turistička sezona premašila planove i očekivanja. 

"Ja bih ipak sačekao jer postoji talas multiplikativnih efekata do kraja godine. Ipak svi kažu turistički poslenici da sezona nije bila u finansijskom iskazu kao 2019. godine", rekao je Drecun.

Govoreći o tome kako je moguće da pored ovoliko bogatstva tako loše živimo, Drecun kaže da su samo dva odgovora.

"Ili ne znamo da upravljamo tim bogatstvom, ili ne želimo. Ako ne znamo, to se liječi", rekao je Drecun.

Smatra da je auto-put kao ekonomska kategorija bio potreban Crnoj Gori, kako bi se spojio sjever s jugom, te da se mora naći rješenje za nastavak gradnje dionice prema granici sa Srbijom.

TE Pljevlja za Crnu Goru kao jetra za organizam

Kad je riječ o TE Pljevlja, Drecun kaže da ona ima za Crnu Goru ima značaja poput jetre za organizam: "Sad da je nemamo, mi bismo bili u ogromnom problemu. Milijardu i po bi morali da uvozimo struje".

On navodi da Crna Gora nema koncept razvoja Elektroprivrede, napominjući da se mora graditi veliki elektroenergetski objekat.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније