Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

P.R.

24. 09. 2021. 20:39 >> 20:49
1

MILATOVIĆ

"Oživiti i afirmisati zanatske djelatnosti"

Ministar ekonomskog razvoja Jakov Milatović poručio da će novo rukovodstvo JU "Zanatska komora" dati impuls unapređenju razvoja zanatstva u Crnoj Gori pogotovo imajući u vidu brojne naslijeđene probleme.

Milatović je predsjedavao Izbornom Skupštinom JU "Zanatska komora" na kojoj je imenovano novo rukovodstvo.

„Na ovaj način zanatlije će se bolje organizovati kako bi omogućili sinergijsko djelovanje komore i Vlade, i u narednom periodu zajednički raditi na unapređenju zakonskog okvira i proširiti raspoloživu podršku“, kazao je Milatović.

On je podsjetio da Ministarstvo ekonomskog razvoja kontinuirano sprovodi aktivnosti na unapređenju konkurentnosti crnogorske ekonomije, gdje je između ostalog prepoznat značaj zanatstva kao jedne od osnovnih pokretačkih snaga privrednog razvoja, kao što je to slučaj u većini razvijenih zemalja.

“Sastavni dio sveobuhvatnih reformi ekonomskog i društvenog ambijenta su i reforme koje se tiču preduzetništva, a samim tim i zanatstva, kao svojevrsne preduzetničke profesije. Imajući u vidu da je preduzetnička energija specifičan i izuzetno rijedak resurs u svakom društvu, potrebno je da vodimo ekonomsku politiku koja će, u tom smislu, kontinuirano podsticati činioce ekonomskog sistema da otkrivaju i iskoriste prilike tržišta”, naglasio je Milatović.

On se osvrnuo i na činjenicu da je u prethodnom periodu zanatsku djelatnost karakterisala stagnacija u odnosu na značaj koji treba da ima u ekonomiji Crne Gore, kao i da mnogi zanati već duži period imaju trend nestajanja, odnosno gašenja, posebno kada su u pitanju stari zanati.

Međutim, u cilju ponovnog oživljavanja i snažnije afirmacije zanatske djelatnosti i tradicionalnih zanatlija, koji čuvaju tajnu starih zanata i na taj način u velikoj mjeri doprinose sprječavanju nestajanja nekih zanata u potpunosti, Ministarstvo ekonomskog razvoja preduzima mjere za unapređenje institucionalnog okvira za razvoj ovog segmenta privrede.

“Mjere uključuju nastavak pružanja finansijske podrške koja je posebno namijenjena preduzetnicima, mikro, malim i srednjim preduzećima i zanatlijama, ali i eliminisanje administrativnih barijera, uz jasan legislativni okvir. Ove i druge mjere koje preduzimamo, daju vidljive rezultate, međutim, svjesni smo da postoji još mnogo prostora za unapređenje okvira za obavljanje zanatske djelatnosti”, dodao je ministar.

On je podsjetio da je Ministarstvo ekonomskog razvoja u proteklom periodu intenzivno radilo na Akcionom planu za razvoj zanatstva kojim će se ojačati uloga i ovlašćenja JU Zanatske komore, unaprijediti dostupna finansijska podrška za razvoj zanatstva, zakonodavni okvir, i ojačati ljudski resursi. Početak implementacije Akcionog plana očekuje se uskoro, a kako je istakao Milatović, Zanatska komora imaće snažnu podršku od strane Ministarstva ekonomskog razvoja.

Za novog predsjednika Zanatske komore imenovan je Ivan Vukčević, a za potpredsjednike Obrad Kovačević i Petar Martinović.

Članovi komore izrazili su zadovoljstvo i zahvalnost podrškom koju su dobili od Ministarstva ekonomskog razvoja i Vlade, i kazali da je ovo veliki iskorak ka unapređenju zanatske djelatnosti u Crnoj Gori, te da će zajedničkim zalaganjima komore i Vlade ova djelatnost napokon dobiti mjesto kakvo zaslužuje.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније