Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

Pobjeda [ M.L.B. ]

26. 09. 2021. 09:19 >> 09:20

RADULOVIĆ

Proračun o zaradi ne graditi na osnovu broja turista

Na osnovu ulaska broja turista ili stranaca ne može se graditi proračun o zaradi, ocijenio je suvlasnik hotelske grupe Montenegro stars Žarko Radulović i dodao da smatra da će na nivou cijele godine biti 45 odsto prihoda iz 2019.

On je Pobjedi kazao da procjene o zaradi u turizmu nijesu potkrijepljene metodologijom koja je rađena prošlih godina i koja se pokazala kao tačna i davala precizne rezultate.

“To je potpuno nepouzdana metoda jer niko ne zna koliko je od njih pošlo kod rođaka, prijatelja, ko je ušao u sivu zonu, a ko je pošao u svoju nekretninu, pa je priča o prihodima sezone tanka. Čekam brojke Monstata i Centralne banke da bih mogao da povjerujem u te cifre koje se pominju”, kazao je Radulović, misleći na nedavne navode ministra ekonomskog razvoja Jakova Milatovića da smo već 'ubrali' 700 miliona eura.

On je kazao da ukoliko je tačno to što je do sada izašlo u javnost da će se do kraja godine imati i 80 odsto iz 2019. godine onda to znači da je on jako loše radio, jer njegovi podaci ne korenspondiraju sa njihovim.

“Trenutno su moji prihodi viši nego što sam očekivao i to me raduje, kao i svako ko je slično prošao kao ja, ali na nivou destinacije da ćemo biti na 65 odsto ne vjerujem”, tvrdi Radulović koji rukovodi hotelima Splendid i Montenegro.

On tvrdi i da veliki broj hotela nijesu dostigli rezultate koje je dostigla njegova kompanija. Kumulativno gledano, na nivou cijele godine smatra da će biti 45 odsto prihoda iz 2019.

“Ja ne gledam samo jul i avgust, jer ta dva mjeseca ne mogu da daju toliko novca koji bi napravio 65 odsto na nivou godine. Moramo da plaćamo režije, cijele godine sve troškove, plate, a ne samo za jul i avgust. Metodologija kojom se barata kako su došli do tih cifara je pogrešna i nepouzdana”, smatra Radulović.

Isitiče i da je definitivno struktura gostiju bila takva da je manje trošila nego 2019. godine.

“Ove godine su trgovački lanci, megamarketi imali istorijske rezultate, što znači da su ti gosti kupovali hranu u prodavnicama, a nijesu išli u restorane. Izleti su bili minorni, pa je gostiju u restoranima bilo manje. Ove godine su većinom bili auto gosti”, objasnio je Radulović.

Prema njegovim riječima, hotelijerima nijedan ministar kao nijedna vlada prije ove nije dovela goste.

“A oni od para koje nam uzmu kroz poreze, turističke takse, imaju zadatak da na destinacijama kojim smo nepoznati promovišu Crnu Goru i zainteresuju tržište. Onda se mi pojavljujemo i pregovaramo i dovodimo goste. I ove godine smo mi ti koji smo izvukli ovo, a bilo je teško jer nam je manjkalo radnika”, kazao je Radulović.

Izvršni direktor hercegnovskog hotela Lajthaus, Jovan Vukalović, kazao je da obzirom na okolnosti i epidemiološku situaciju u prvoj polovini godine, mogu biti zadovoljni ostvarenim rezultatima u „špicu“ turističke sezone.

“Ipak, moramo uzeti u obzir činjenicu da predsezone uopšte nije bilo, kao i da će postsezona biti daleko ispod prije pandemijskog perioda, budući da su već sada naši smještajni kapaciteti gotovo prazni, dok u ugostiteljskom dijelu trenutno ostvarujemo promet koji je na nivou samo 50 odsto prometa iz 2019. godine. Shodno navedenom, entuzijazam koji je vladao tokom jula i avgusta je nestao, pa se već sada ponovo suočavamo sa problemom neuposlenih kapaciteta”, kazao je Pobjedi Vukalović.

Izvršni direktor Hotelsko-turističkog preduzeća (HTP) Ulcinjska rivijera, Bojan Đakonović u čijem sastavu posluje Turističko naselje Ada Bojana kazao je za Pobjedu da je, uprkos slaboj predsezoni i veoma nepredvidivim dešavanjima vezanim za pandemiju, sezona bila više nego uspješna.

“Pored visoke 'okupacije' u julu, avgustu i septembru posebno smo ponosni na par realizovanih projekata koji su od izuzetnog značaja za promociju Ade i otvaranja nekih novih tržišta”, kazao je Đakonović napominjući da je festival Ada Aweking na jednom mjestu okupio goste iz 30 zemalja svijeta, dok je Five mountains grupa okupila njemačke vozače safari džipova.

Što se tiče procjene prihoda Đakonović je naveo da s obzirom na to da sezona još nije gotova i da očekuju posjetu nekoliko većih grupa turista, promet će uporediti po okončanju ovih događaja.

“Trenutno su prihodi na nešto preko 70 odsto u odnosu na rekordnu 2019, a naša su realna očekivanja da ona dostignu blizu 90 odsto do kraja tekuće godine”, tvrdi Đakonović.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније