Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

03. 12. 2013. 08:27   >>  08:27 8

UMJESTO TAKSE

Od januara porez na račun za mobilni?

Vlada Crne Gore planira da predloži Skupštini da od 1. januara uvede poseban porez na račune za mobilne telefone iznad određenog iznosa.

 


Time bi se zamijenila naplata takse od eura na SIM kartice, jer Vlada nema podršku opozicije i manje članice vlasti, Socijaldemokratske partije (SDP), za ubiranje tog nameta i naredne godine.

Prema saznanjima Vijesti, u Vladi intenzivno tragaju za „najefikasnijim modelom poreza”, koje bi danas trebalo da razmatra Komisija za ekonomska pitanja (KEP).

Jedno od rješenja je da svim korisnicima mobilne telefonije, koji imaju račune od deset eura i više i pripejd i postpejd uzimaju dodatnih pet odsto poreza.

Od naplate taksi, koje važe od jula prošle godine, do oktobra je naplaćeno oko 14 miliona eura.

Vijesti od telekomunikacionih operatera nijesu mogle saznati koliki je udio korisnika koji troše manje od deset eura mjesečno, ali je svakako njihov broj daleko manji od onih koji troše preko tog iznosa.

Iz SDP-a nije bilo moguće dobiti komentar da li je model poreza od pet odsto na račune veće od deset eura prihvatljiv za njih, s obzirom na njihov kategoričan stav da neće glasati da se produži rok važenja taksi „euro po euro“ još godinu.

Vlada je predložila Skupštini izmjene Zakona o taksama kojim bi ukinuli taksu za brojila za struju, ali bi zadržali veći dio prihoda koji dobijaju od tog nameta na telefonske kartice i kablovsku televiziju.

Iz SDP-a su ranije saopštili da će tražiti ukidanje svih taksi, kako je to i predviđeno postojećim zakonom, prema kojem važe do 31. decembra.

Пратите нас на

Коментари8

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније