Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

M.M.Lj. [ Dnevne novine ]

09. 10. 2021. 08:19   >>  08:25 1

SINDIKAT

Nema direktora, nema plate u Narodnom muzeju

Iako su postojala saznanja zaposlenih u Narodnom muzeju da će na sjednici Vlade biti riješen njihov status, ili da će makar primiti zaostalu platu, do toga još nije došlo, saopšteno je Dnevnim novinama ove institucije.

Mjesec dana od smjene prethodne direktorice Narodnog muzeja Anastazije Miranović i naimenovanja Živka Radovića, ne nazire se rješenje za probleme zaposlenih Narodnog muzeja. Ova institucija kulture i dalje je u pravnoj i finansijskoj blokadi.

Radović još nije preuzeo novu funkciju, a radnici nijesu primili platu, na službeni put ne mogu bez naloga, ni na odmor, jer ništa ne može da se uradi što zahtijeva potpis direktora.

“Nadamo se brzom razrješenju situacije, makar nam je tako obećano”, kazali su Dnevnim iz ove institucije.

“Postoje administrativne prepreke, sada Vam ne mogu ništa reći. Biće prilike”, kratko je izjavio novoizabrani direktor Radović.

Zaposleni su, da podsjetimo, uputili još u septembru apel Ministarstvu da se obezbijedi nesmetan i zakonit rad JU Narodni muzej Crne Gore, a prije nekoliko dana i Direktoratu za kulturnu baštinu, u kojem se navodi da su zbog nedolaska Radovića na novo radno mjesto u blokadi pravni i finansijski poslovi.

“Situacija je veoma loša, nema direktora, ništa se ne dešava, jednostavno ne možemo da funkcionišemo, sve je zamrznuto. Osnovna sredstva ne možemo da kupimo. Goriva za grijanje sad nemamo, a 15. oktobra treba da počne sezona grijanja. Ni radnici neće raditi čim ne bude bilo grijanja, a eksponati neće imati temperaturu potrebnu u prostoru, u kojem se čuvaju”, kazao je Goran Čelebić iz Sindikata koji funkcioniše u sklopu Unije slobodnih sindikata.

Nada se da će im obećana plata biti ubrzo isplaćena, a o mogućem protestu, koji se pominje za ponedeljak, nema saznanja.

O protestu nemaju informaciju ni iz drugog Sindikata, na čijem je čelu Ljubinka Popović.

“Sastanak Sindikata odložen je za narednu sedmicu”, rekla je Popović.

U međuvremenu, pojašnjava pomoćnik direktora za stručne poslove, Predrag Malbaša, zaposleni u NMCG nastavljaju da uredno i profesionalno obavljaju svoje poslove i zadatke.

“Svaka muzejska jedinica savjesno obavlja poslove iz domena svoje nadležnosti, do nivoa svojih ovlašćenja i ingerencija. O mogućim poteškoćama, koje su kako se sada konstatuje nastale, u zvaničnoj smo komunikaciji obavijestili resorno ministarstvo, kada smo od nadležnih lica zahtijevali da obezbijede zakonit i nesmetan rad Narodnog muzeja Crne Gore. Do rješavanja ovih formalno-administrativnih poteškoća na čijem se otklanjanju radi, zaposleni u Narodnom muzeju Crne Gore i dalje odgovorno i savjesno obavljaju svoje poslove, i nemam informaciju da je bilo ko odbio da izvršava redovne i zadate obaveze”, kazao je Malbaša.

Nezadovoljstvo zaposlenih, koje se odnosi na ostvarivanje prava iz domena radnih odnosa, prvenstveno prava na lični dohotak legalno je i legitimno.

“Nije mi poznato u kojoj i kakvoj formi se isto planira iskazati i da li se planira, ali kako se radi o ljudima iz kulture, posvećenim očuvanju crnogorskog kulturnog nasljeđa, vjerujem da bi isto bilo u funkciji rješavanja problema”, ocjenjuje on.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније