Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

Mina [ B.B. ]

11. 10. 2021. 18:31   >>  18:31 3

MUGOŠA

Bezolovni i dizel poskupili više od 30 centi po litru od početka rada Vlade

Od decembra prošle godine, odnosno početka rada aktuelne Vlade, bezolovni i dizel poskupili su više od 30 centi po litru, odnosno 27 do 31 odsto, saopštio je poslanik Socijaldemokrata (SD) Boris Mugoša.

On je naveo da je bezolovni 98, od decembra do sada, poskupio 27 odsto, odnosno sa 1,15 eura na 1,46 eura po litru, bezolovni 95 za 29 odsto, odnosno sa 1,11 eura na 1,43 eura, a dizel 31 odsto, sa 99 centi na 1,3 eura.

“Modeli korekcija cijena goriva su poznati i na njih sam od početka godine više puta ukazivao. U pitanju je smanjenje akciza na gorivo, korekcija poreza na dodatu vrijednost (PDV) ili definisanje gornje granice cijene goriva”, kazao je Mugoša.

On je podsjetio i na činjenicu da akciza, koja ulazi i u osnovicu za obračun PDV-a, i PDV čini preko 50 odsto ukupne cijene goriva koju plaćaju građani.

Mugoša je podsjetio da je važeći iznos akciza u Crnoj Gori veći nego što je minimalni dozvoljeni nivo akciza na nivou EU.

“Naime, dozvoljeni minimum akcize kod eurodizela u EU je 330 eura na hiljadu litara ili 33 centa po litru, a kod nas je akciza za eurodizel 440 eura na hiljadu litara, odnosno 44 centa po litru”, rekao je Mugoša.

Prema njegovim riječima, za bezolovni je u EU dozvoljeni minimum akcize 359 eura na hiljadu litara ili 35,9 centi po litru, a u Crnoj Gori je akciza za bezolovni 549 eura na hiljadu litara ili 54,9 centi po litru.

“Imajući u vidu određene 'argumente' kojima se pokušava opravdati drastičan rast cijena goriva, kao i relanost da se pojedine partije po ovom pitanju 'prave mrtve' posljednjih deset mjeseci, nije naodmet podsjetiti se po ko zna koji put što su partije sadašnje vlasti govorile o poskupljenju goriva dok su bile u opoziciji”, naveo je Mugoša.

U tom smislu, on je kazao da su svojevremeno opozicione Građanski porekt URA, Socijalistička narodna partija (SNP) i Demokrate kritikovale Vladu zbog poskupljenja goriva i navodile da je to “udar na građane zbog čega su potrebni izbori”, da je to “posljedica neodgovorne vlasti” i “da Vlada zbog budžetskih rupa sprečava pravično smanjenje cijena goriva, a nema ni volju, ni znanje da reformiše akciznu politiku kako bi smanjila troškove poslovanja privrede i rasteretila građane”.

“Ono što posebno brine je i činjenica da rast cijena goriva utiče na rast cijena robe i usluga, a svjedoci smo da su značajno porasle cijene namirnica, što sve predstavlja dodatni udar na ionako slab standard značajnog broja građana”, zaključio je Mugoša.

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније