Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

B.Č.J. [ Mina ]

21. 10. 2021. 13:36   >>  13:37

MINISTARSTVO FINANSIJA

Nova strategija za nastavak reformi

Ostvareni rezultati i pozitivni trendovi reforme u oblasti javnih finansija su evidentni, a predstoje značajni izazovi i dodatni napori za dalji napredak u sprovođenju reformi, ocijenjeno je na sastanku održanom u okviru redovnog dijaloga crnogoskih i predstavnika Evropske unije.

Na sastanku na temu reforme upravljanja javnim finansijama je ocijenjeno da su evidentni pozitivni trendovi reforme u oblasti javnih finansija, uprkos okolnostima izazvanim pandemijom koronavirusa i istaknuta važnost podrške koju EU pruža Crnoj Goru u tom procesu kroz implementaciju reformi, kao i na polju ostvarenja obaveza kroz proces pristupanja Crne Gore EU.

Iz Ministarstva finansija i socijalnog staranja saopšteno je da je dijalog, koji je održan u utorak, okupio predstavnike svih relevantnih institucija Crne Gore u oblasti javnih finansija, Evropske komsije (EK), navladinih organizacija i međunarodnih partnerskih institucija.

Vršilac dužnosti generalnog direktora Direktorata za državni budžet u Ministarstvu finansija i socijalnog staranja, Bojan Paunović ukazao je na realizovane aktivnosti i ostvarene rezultate na polju reforme upravljanja javnim finansijama.

Prezentovane su aktivnosti i planovi za izradu nove Strategije reforme upravljanja javnim finansijama, uz izražavanje spremnosti i posvećenosti institucija Crne Gore u ovom procesu.

Zamjenica šefa Kancelarije za Crnu Goru i Srbiju u Generalnom direktoratu EK za susjedsku politiku i pregovore o proširenju, Barbara Jesus-Gimeno, kazala je da stabilno upravljanje javnim finansijama (PFM) daje snažnu podršku kontinuitetu refomi i procesu pridruživanja EU.

„Novi PFM strateški okvir koji Crna Gora planira da usvoji biće od ključne važnosti za našu saradnju u narednim godinama, posebno sa aspekta podrške EU Crnoj Gori kroz instrument fnansijske/budžetske podrške”, rekla je Jesus-Gimeno.

Ona je navela da je značajno da Crna Gora ostvari napredak u oblasti regulative da bi bile obezbijeđene osnove za planirane reforme, uključujući dodatno unaprijeđen fiskalni okvir.

Jesus-Gimeno je istakla važnost implementacije politika, poput obezbijeđivanja interoperabilnosti IT sistema, nadogradnje na do sada ostvarenom napretku i stečenoj ekspertizi ostvarenoj uz podršku EU.

Na sastanku je konstatovana i važnost kontinuiranog dijaloga u ovom formatu, koji okuplja sve relevantne aktere u Crnoj Gori uključene u proces reformi upravljanja javnim finansijama.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније