Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

23. 02. 2013. 21:42 >> 21:37

PROIZVODNJA

EPCG: Početak godine obećava

Proizvodnja struje u proizvodnim objektima Elektroprivrede prošle godine je bila ispod planirane, dok početak ove obećava pozitivne rezultate, između ostalog i zbog prestanka obaveze snabdijevanja Kombinata aluminijuma i Željezare, saopštio je glavni operativni direktor kompanije, Zoran Đukanović.

“Početak godine obećava pozitivne rezultate u hidroelektranama, jer su dotoci dobri, a akumulacije pune. Proizvodnja u Termoelektrani Pljevlja je standardno dobra, a zadovoljni smo i pogonskom spremnošću postrojenja”, rekao je Đukanović za list Elektroprivreda.

 

On je naveo i da ukupna planirana proizvodnja električne energije iz domaćih izvora u Crnoj Gori za ovu godinu iznosi oko 3,5 teravat sati.

“Kod planiranja proizvodnje u hidroelektranama, pored prognoziranih dotoka i stanja akumulacija, u obzir je uzeta i činjenica da od ove godine prestaje obaveza snabdijevanja KAP-a i Željezare na raniji način, tako da će EPCG u značajnoj mjeri biti upućena na otvoreno tržište električne energije”, kazao je Đukanović.

On je dodao da je energetskim bilansom za ovu godinu planirana proizvodnja struje 16 odsto veća od procjene ostvarenja u prošloj godini. Planirana proizvodnja u hidroelektranama Perućica i Piva veća je u odnosu na procjenu 19 odsto, odsto 22 odsto, u TE Pljevlja 11 odsto, a u malim hidroelektranama 6,6 odsto.

 

Planirano je da Perućica u ukupnoj proizvodnji električne energije učestvuje sa 29,7 odsto, Piva sa 24,9 odsto, TE Pljevlja sa 44,8 odsto, a male hidroelektrane sa 0,7 odsto. Planirana potrošnja direktnih potrošača je 27 odsto manja od procjene ostvarenja u prošloj godini, dok je planirana distributivna bruto potrošnja 0,4 odsto veća od prošlogodišnje, prenijela je Mina business.

Đukanović je podsjetio i da rezultati poslovanja proizvodnih objekata EPCG u prošloj godini nijesu bili na nivou očekivanih i planiranih bilansom.

“Negativni proizvodni rezultati u prošloj godini prouzrokovani su, prvenstveno, podbačajem u hidro proizvodnji, koja je kao jeftiniji izvor ključna za pozitivno poslovanje EPCG. Situacija u proizvodnim pogonima hidroelektrana u posljednjem kvartalu prošle godine bila je odlična, ali je to bilo nedovoljno da se ostvari plan na godišnjem nivou”, saopštio je Đukanović.

On smatra da je na ostvarene rezultate najviše uticala slabija proizvodnja u hidroelektranama zbog loše hidrološke situacije u prva tri kvartala prošle godine.

Proizvodnja na godišnjem nivou u hidroelektranama Perućica i Piva smanjena je deset odsto, odnosno 19 odsto. TE Pljevlja je, zbog dobre pogonske pripremljenosti, prošle godine premašila plan oko deset odsto, što se pozitivno odrazilo na ukupne rezultate proizvodnih objekata EPCG, koji su na godišnjem nivou iznosili 95,4 odsto planiranih.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније