Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

O.Z. [ Mina ]

26. 10. 2021. 12:13 >> 19:59
2

RADULOVIĆ PRED ODBOROM

Putni nalozi Skupštine iz 2016. mimo propisane forme

Član Senata Državne revizorske institucije (DRI) Branislav Radulović predstavio je na sjednici Odbora za politički sistem, pravosuđe i upravu rezultate nalaza DRI o putnim nalazima poslanika i zaposlenih u Skupštini Crne Gore iz 2016. godine.

Na sjednici Odbora u toku je konsultativno saslušanje radi prikupljanja informacija i činjenica o postupanju i aktivnostima organa vlasti u vezi pronevjere novca i falsifikovanja isprava u računovodstvu ranijih saziva Skupštine.

Na saslušanje su, osim Radulovića, pozvani predstavnici Vrhovnog državnog tužilaštva, generalni sekretar Skupštine Aleksandar Klarić i interni revizor u parlamentu Vaso Vasović.

Radulović je istakao da je sistemski problem to što nije donešena formalna interna procedura na nivou Skupštine kojom bi se definisala jasan sistem isplate putnih naloga.

"Sve faze raspolaganja gotovinom, podizanje novca, isplata akontacije, razduživanje, evidencija, kontrola, vršilo je jedno lice - blagajnik. Nije bilo segregacije nadležnosti i time je omogućeno da se ostvaruju određene radnje", kazao je Radulović.

Od 905 putnih naloga, 239 su nerazdužena, po kojima je evidentirana isplata 120.785,30 eura.

"Ima zanimljivih slučajeva. Gospodin (Srđan) Perić koji je bio poslanik, u februaru je prestao sa mandatom, a po dokumentaciji u junu je putovao u Strazbur, podigao je akontaciju, nije je razdužio", rekao je Radulović.

Kako je saopštio Radulović, rezultat nalaza DRI pokazuje da u putnim nalozima nije unijet datum podnošenja putnih naloga, kao ni datum obračuna.

"Zato državni revizor nije mogao utvrditi da li su nalozi pravdani u predviđenom roku", dodao je Radulović.

Naveo je da, prilikom isplate gotovinskih akontacija, nijesu sačinjavani nalazi za isplatu koji su morali biti potpisani od strane blagajnika i primaoca gotovine.

"Isplata je vršena na način da je zaposleni ili poslanik, kome je odobrena isplata, pored iznosa akontacije stavljao potpis na mjestu gdje to nije predviđeno. Ovakav način evidentiranja nije u skladu sa propisanom formom obrazaca putnih naloga", kazao je Radulović.

Takođe, uz putne naloge nije priloženo pozivno pismo niti bilo koji drugi dokument na osnovu kojeg bi se steklo uvjerenje da je na službenom putu obezbijeđen smještaj, ishrana, dnevnice i slično od strane organizatora, samim tim ni iznos putnog naloga.

"Uz većinu putnih naloga nije dostavljen izvještaj o obavljenom službenom putu. Uz pojedine naloge nijesu priložene bording karte pa se ne može utvrditi vrijeme dolaska i polaska aviona ili da li je uopšte ostvaren let", naveo je Radulović.

Predsjednik Odbora Momo Koprivica je ranije kazao da je u ranijim sazivima Skupštine postojao mehanizam za "isisavanje novca iz računovodstva".

On je podsjetio da se DRI bavila pitanjem falsifikovanja i lažiranja putnih naloga za 2015. i 2016. godinu, što je učinila i služba Skupštine, i da su podnijete krivične prijave koje se odnose na iznose od oko 200 hiljada eura.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније