Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

M.M.Lj. [ RTCG.ME ]

05. 11. 2021. 08:17 >> 22:39
12

KORDIĆ

"Maršalov plan je za spašavanje Vlade, a ne građana"

Maršalov plan je smišljen za spašavanje Vlade, a ne građana, kazala je u Jutarnjem programu TVCG poslanica Demokratskog fronta Simonida Kordić. Smatra da će građani od programa “Evropa sad” moći da žive 22 i po dana u mjesecu. Saopštila je da na sastancima lidera parlamentarne većine naredne sedmice očekuje dogovor i da će se tada vidjeti ko ima političke volje za sastav Vlade sa ovom većinom.

 

Kazala je da Maršalovim planom Vlada pokušava da vrati povjerenje građana i da se “vrati u igru”.

“Imali smo čitav niz značajnih obećanja koja su trebala da povećaju standard građana. Naprotiv, kada smo u julu tražili naknade majkama, Vlada je rekla ne, dječije dodatke,povećanje zdravstvenim radnicima, Vlada je govorila da nema para. Sada je došlo do uspješne medijske kampanje. Ona dolazi kao naknadna pamet i kao Maršalov plan za spašavanje Vlade, a ne maršalov plan za spašavanje stanovništva", kazala je Kordić.

Ona smatra da plate moraju da se povećaju i da se poboljša standard građana, ali to treba da bude posao buduće Vlade.

“Ako svedemo sve na ovo što Vlada predviđa, doći ćemo u situaciju da će građani moći da žive od te “Evrope sad” 22 i po dana u mjesecu, a ostalih osam dana da se snalaze”, kazala je Kordić.

Kaže da je sasvim je jasno da je povečanje plata neophodno jer se “ovako apsolutno više živjeti ne može”

Podsjeća da je u posljednjih godinu 14 puta povećana cijena benzina, te da cijene stalno rastu.

“Danas litar ulja košta dva puta više nego prije nego što je ova Vlada izglasana. Troškovi građana su toliko dramatično porasli, da je plata od 450 eura nedovoljna da to prati”, kazala je Kordič u Jutarnjem programu TVCG.

Smatra da buduća Vlada treba da obezbijedi standard koji oslikava jedan dostojanstven život.

“Minimalna plata mora biti 660 eura, odnosno mora pratiti tu minimalnu potrošačku korpu”, kazala je Kordić.

Govoreći o rekonstrukciji Vlade, ona je kazala da je predmet dogovora ko će biti u toj Vladi.

“Do nove Vlade se može bez izbora. To jeste ideja. Mi ćemo sve uraditi da dogovori ne utiču na ono što su interesi građana. Zbog toga ćemo i doći u parlament, i mi smo tražili da se održi ta sjednica na kojoj će biti predstavljeni najvažniji zakoni koji su u neposrednom interesu građana”, kazala je ona.

Istakla je da građani neće trpjeti zbog nečije “zloupotrebe moći ili oklijevanja”.

“Ako dogovora nema, izbori su uvijek opcija, ali ja se nadam da to toga neće doći i da će se doći do dogovora koji je legitiman i baziran na izbornoj volji građana”, kazala je Kordić.

Kazala je da očekuje već naredne sedmice počinju sastanci lidera parlamentarne većine na kojima će vidjeti kako stvari stoje i na kojima će postići dogovor.

“Ako postoji politička volja to može jako brzo da se desi, ako ne postoji vidjeće se ko je nema i ko ne želi da sastavi Vladu sa ovom parlamentarnom većinom već traži druge partnere”, dodala je ona.

Пратите нас на

Коментари12

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније