Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

B.Č.J.

05. 11. 2021. 16:08 >> 16:09

MINISTARSTVO EKONOMSKOG RAZVOJA

Uz socijalni dijalog do Opšteg kolektivnog ugovora

Ministarstvo ekonomskog razvoja, kao jedan od učesnika pregovora za zaključivanje Opšteg kolektivnog ugovora, izražava zabrinutost zbog najava pojedinih socijalnih partnera da će Skupštini Crne Gore uputiti inicijativu za izmjene Zakona o radu, saopšteno je iz tog vladinog resora.

Dodaju da najavljena inicijativa podrazumijeva da se pitanja naknade zarade za rad nedjeljom, pripravnost, dvokratni rad i druga pitanja koja su predmet pregovora o zaključivanju Opšteg kolektivnog ugovora definišu kroz izmjene Zakona o radu. 

Iz tog vladinog resora navode da uređivanje ovih i drugih pitanja od značaja za socijalni položaj zaposlenih van socijalnog dijaloga kroz Socijalni savjet, predstavlja kršenje Zakona o radu i međunarodnih konvencija. U ovom procesu, ističu, Vlada Crne Gore, odnosno Ministarstvo ekonomskog razvoja, kao jedan od učesnika u pregovorima za zaključivanje Opšteg kolektivnog ugovora pruža stručnu, administrativnu i tehničku podršku u cilju postizanja kompromisa između, prije svega, predstavnika reprezentativnog udruženja poslodavaca i predstavnika reprezentativnih organizacija zaposlenih. 

"Posvećeni smo kreiranju održivih rješenja u oblasti radnog zakonodavstva, koje će svi socijalni partneri doživljavati kao svoj doprinos izgradnji bolje budućnosti. Vjerujemo da jedino na ovaj način naši građani mogu zakone Crne Gore doživljavati kao svoje, a samim tim biti dodatno motivisani da ih poštuju. Stoga, Vlada Crne Gore daje prednost konstruktivnom socijalnom dijalogu koji će rezultirati rješenjima jednako prihvatljivim svim stranama u pregovorima i ističemo da pitanja naknade zarade za rad nedjeljom, pripravnost i dvokratni rad, treba da budu rezultat socijalnog dijaloga i predmet Opšteg kolektivnog ugovora", navodi se u saopštenju. 

Imajući u vidu činjenicu da je Zakon o radu sistemski zakon koji se primjenjuje na sve građanje Crne Gore, Ministarstvo ekonomskog razvoja ukazuje na važnost socijalnog dijaloga i saradnju socijalnih partnera prilikom definisanja instituta radnog prava.  

"Podsjećamo da je važeći Zakon o radu usklađen sa pravnom tekovinom Evropske unije, te u cilju zaštite i unaprjeđenja prava iz radnog odnosa sadrži odredbu o obavezi zaključivanja Opšteg kolektivnog ugovora. Dodatnu potrebu za novim ugovorom vidimo i u činjenici da je važeći Opšti kolektivni ugovor zaključen davne 2014. godine i da ne prati novine koje je donio Zakon o radu", navodi se u saopštenju.

Ističu i da se usvajanje izmjena i dopuna Zakona o radu, čija je primjena jedno od zatvarajućih mjerila za poglavlje 19, bez prethodnog socijalnog dijaloga, negativno reflektuje i na proces pristupanja Crne Gore Evropskoj uniji. 

"Zbog svega navedenog Ministarstvo ekonomskog razvoja snažno podržava socijalni dijalog u cilju zaključivanja novog Opšteg kolektivnog ugovora i poziva sve socijalne partnere da kroz zajednički dijalog dođu do rješenja", zaključuje se u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније