Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

B.Č.J. [ Dragana Šundić, TVCG ]

06. 11. 2021. 19:50   >>  20:21

VLAST I OPOZICIJA

Neophodna reakcija zbog rizika od siromaštva

U Crnoj Gori je 40 odsto stanovništva u riziku od siromaštva. Da to treba promijeniti saglasni su i predstavnici vlasti i opozicije, ali veoma često u prvi plan političke elite ističu neke druge teme.

Nešto manje od 50 odsto stanovništva sjutra možda neće moći da kupi hljeb. To kažu podaci Eurostata jer po njihovoj statistici 40 odsto našeg stanovništva u riziku je od siromaštva.

Ko je Srbin a ko Crnogorac, da li smo Četnici ili Partizani, u kojoj odjevnoj kombinaciji je sačekan premijer Krivokapić, za naše društvo pitanja su od životne važnosti. A to što Zora Boljević od penzije ne može da kupi ono što želi, brine samo ona.

"Prosječan građanin od penzije i plate tačno da ne može živjeti, snalazimo se kako znamo i umijemo", kazala je Zora Boljević.

Vladimir Joković iz SNP-a smatra alarmantnim podatak da je 40 odsto stanovništva u riziku od siromaštva. Za to je kriva, kaže, država, Vlada, cjelokupno društvo, prošla vlast, a ni ova, dodaje, nije puno bolja.

"Ono što je zabrinjavajuće je da je u socijalne svrhe 502 miliona eura u budžetu za ovu godinu predviđeno. Mislim da ta sredstva u svakom slučaju ne idu tamo gdje treba, da ima zloupotreba naslijeđenih iz prethodnog perioda", kazao je Joković.

DPS-ov Nikola Rakočević kaže da je siromaštvo danas mnogo veće nego prije, što zbog pandemije koronavirusa, tako i zbog, kako ocjenjuje, neuspješne ekonomske politike sadašnje vlasti.

"Mi smo u ovih godinu dana imali porast stope nezaposlenosti, 14 puta je porasla cijena goriva, samim tim i cijena osnovnih životnih namirnica hljeb, povrće, voće..i ništa se tim povodom ne radi", kazao je Rakočević.

Ne možemo pričati o ulasku u EU, NATO-u i drugim dostignućima a da je veliki broj naših građana na rubu egzistencije, kaže Joković. Na rješavanju ovog problema moraju raditi svi, pogotovo građani.

"To je taj nivo koji naši građani imaju strpljivosti i izdrživosti, da ne izađu na ulice i ne naprave socijalni bunt, i da kažu stop, ovako više ne možemo, želimo i mi da živimo", kazao je Joković.

DPS rješenje vidi u dogovoru. Neka se, kaže Rakočević, okupe one snage koje sebe smatraju evropski, i pokrenu ekonomska pitanja.

"Borba za bolje ekonomsko stanje građana, borba za bolje zdravstveno stanje u društvu, i borba za evropske i evroatlanske vrijednosti koje su ugrožene", kazao je Rakočević.

I dok političari lopticu prebacuju jedni na druge, mnogi otvaraju prazne novčanike. Da od mjesečnih primanje većina građana može da zimuje i ljetuje, oblači se i kvalitetno hrani, razboli se bez straha hoće li imati za ljekove, najveće opterećenje bi nam bilo da li danas pada kiša i kada će se razvedriti.

Dragana Šundić, TVCG

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније