Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

M.M.

08. 11. 2021. 11:48   >>  15:16 5

SASTANAK U BRISELU

“Evropa sad” dobio podršku Đentilonija

Projekat “Evropa sad” dobio je podršku evropskog komesara za ekonomiju Paola Đentilonija, saopštili su ministri ekonomije i finansija Jakov Milatović i Milojko Spajić nakon sastanka u Briselu. Komesar Đentiloni je, kako je saopšteno, ponudio i tehničku podršku njegovih direktorata.

“Komesar Đentiloni je bio zadovoljan dostignućima koja smo prezentovali, a koja se tiču ekonomskog oporavka u Crnoj Gori, fiskalne konsolidacije koju smo postigli i jednog velikog dijela strukturnih reformi koje smo u prethodnih 10 mjeseci uspjeli da realizujemo”, kazao je ministar ekonomije Jakov Milatović.

Naglašava da je sastanak bio dobra prilika da sa komesarom diskutuju o “određenim ambicioznim planovima koje ova Vlada ima i za naredni period”.

Ministar finansija, Milojko Spajić, naglasio je da je Đentiloni ponudio i konkretnu podršku.

“Projekat Evropa sad je dobio podršku od komesara Đentilonija i drago nam je da je ponudio čak i konkretne stvari kao što je tehnička podrška iz njegovih direktorata DG ECFIN i DG TAX”, naglasio je Spajić.

On ističe da je pohvaljen pristup pravljenja političkog konsenzusa oko tog pitanja u Crnoj Gori.

“Ovo je jedno pitanje gdje se Crna Gora sva može okupiti sa različitih političkih spekretuma i mislim da je ovo dobra prilika da se desi presedan koji se i desio na Socijalnom savjetu gdje smo imali i sindikate i predstavnike privrede koji su zajedno podržali ovaj program”, poručio je Spajić.

Zaključio je da se nada da će parlamentarci sa svih strana podržati ovaj program, uz ocjenu da će to biti “presedan koji ce Crnu Goru da uvuče u proces ubrzanog pristupanja EU”.

Razgovarano o inovacionom fondu NATO-a

Spajić je saopštio da su spomenuli da je NATO više od odbrane i da ulazi sve više sfera ekonomije.

"Drago mi je što smo spominjali neke nove inicijative kao što je inovacioni fond NATO-a, koji se dobro uklapa u našu strategiju države, odnosno Vlade Crne Gore. Tako da mislimo da ćemo imati jednu jako interesantnu inicijativu koja bi trebalo da krene od decembra", kazao je Spajić.

Istakao je da je naša kontribucija u NATO-u koja je trenutno 1,8 ocijenjena jako pozitivnom.

"Bilo je riječi o tome šta je Crna Gora uradila do sad, percepcija je da je Crna Gora, odnosno da je nova Vlada pouzdan partner NATO-a na Balkanu. Takođe da su sve akcije u stabilizaciji finansijske prilike u Crnoj Gori, da su išle u prilog smanjivanju rizika NATO-a na Balkanu", poručio je Spajić.

Milatović je istakao da je bilo razgovora o tome kako Crna Gora u narednom periodu i kompletno naša ekonomija može da iskoristi određene povoljnosti koje trenutno postoje u ovom dijelu kao dosadašnjeg članstva Crne Gore kao NATO članice.

"Da vidimo na koji način crnogorske kompanije mogu puno bolje da penetriraju određene javne nabavke koje postoje u okviru članstva u NATO-u, kao i kako da postanemo zemlja članica nečega što je nova ideja, a to je NATO inovacioni fond. Nadamo se da ćemo tu ideju izložiti ostalim članovima Vlade i da će Crna Gora u vrlo brzom periodu postati dio NATO inovacionog fonda", zaključio je Milatović.

Ivan Mijanović, dopisnik TVCG iz Brisela

Пратите нас на

Коментари5

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније