Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

Mina biznis [ M.L.B. ]

12. 11. 2021. 10:53 >> 13:06
1

SMOKOVAC - MATEŠEVO

Ne zna se kad će saobraćaj, putarina do 3,5 €

Kompletni građevinski radovi na prioritetnoj dionici auto-puta Smokovac – Mateševo biće završeni do kraja mjeseca, dok će nadležne komisije odlučiti kada će biti pušten u saobraćaj, saopštio je ministar kapitalnih investicija Mladen Bojanić.

On je kazao da radovi idu ubrzanom dinamikom, kao i da su zadovoljni progresom koji su vidjeli posljednjih par sedmica.

„Danas smo dobili uvjeravanja da će kompletna trasa biti prekrivena asfaltom za nekih četiri do pet dana, odnosno da će kompletni građevinski radovi biti završeni do kraja ovog mjeseca“, rekao je Bojanić novinarima prilikom obilaska prioritetne dionice auto-puta Bar-Boljare.

Auto-put će, kako je najavio, biti u funkciji kada komisije za tehnički prijem, odnosno reviziju, procijene da li je put u dovoljnoj mjeri kvalitetno urađen i bezbjedan za puštanje u saobraćaj.

Bojanić je, govoreći o cijeni putarine, kazao da će prosječna cijena biti osam centi po kilometru, tako da bi cijena ove dionice trebalo da bude od tri do 3,5 eura.

„Ovo Ministarstvo i Vlada nijesu ugovarale način finansiranja i izgradnje auto-puta, ali smo u ovom periodu učinili sve da završimo ovu dionicu i da je što prije stavimo u funkciju“, rekao je Bojanić.

On je naveo da se nevladin sektor i javnost s punim pravom interesuje oko revizije kompletnog projekta vezano za finansije, što je nešto što je Ministarstvo više puta tražilo.

„Ukoliko Vlada smatra da treba uraditi kompletnu reviziju tu smo da to podržimo“, dodao je Bojanić.

Na pitanje da li je bilo propusta ili eventualnih dodatnih troškova, Bojanić je odgovorio da rad izvođača nadzire renomirana francuska kompanija Ingerop, te da oni ukazuju izvođaču na sve što smatraju diskutabilnim.

Bojanić je kazao da je rok za izgradnju ugovorom definisan do novembra prošle godine, a da su svi zadržali pravo aneksom da traže penale za kašnjenje, a kineska China Road and Bridge Corporation (CRBC) ima pravo na takozvane klejmove.

„Sve će na kraju da riješi komisija nadležna za to“, rekao je Bojanić.

On je, govoreći o drugoj dionici, kazao da imaju saradnju ne samo sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD), nego i Evopskom komisijom i evropskim fondovima.

„Sad je u fazi izrade idejni projekat koji bi trebalo da se završi do maja naredne godine, a u međuvremenu razgovaramo o načinu finansiranja nastavka ovog auto-puta“, rekao je Bojanić.

On je kazao i da je izjava premijera da će put biti završen do 2027. godine optimistična, ali ako sve bude išlo predviđenom dinamikom moglo bi to da se uradi do tada.

Izgradnja prve dionice auto-puta počela je 2015. i najprije je bilo predviđeno da traje četiri godine. CRBC gradi prioritetnu dionicu, dok je kineska Exim banka odobrila kredit za realizaciju tog projekta.

Cijena 41 kilometra auto-puta prema osnovnom ugovoru je bila 809,6 miliona eura. Od kineske Exim banke pozajmljena su 944 miliona USD na 20 godina, sa kamatom od dva odsto, uz grejs period od šest godina.

Vlada je početkom jula objavila informaciju o hedžing aranžmanu sa evropskim i američkim bankama, čime je smanjena kamatna stopa za kredit za kod Exim banke.

Iz Ministarstva finansija je ranije objašnjeno da je na taj način ostvarena ušteda od osam miliona eura na godišnjem nivou.

Oni su dodali da je hedžing aranžmanom spriječen rast duga po osnovu valutne izloženosti prema dolaru, s obzirom na to da je zajam, uzet 2014. godine, ugovoren u dolarima, po kamatnoj stopi od dva odsto. Crna Gora ga sada isplaćuje u eurima, po prosječnoj kamatnoj stopi od 0,88 odsto.

Crna Gora je nedavno Exim banci otplatila prvu ratu kredita za prioritetnu dionicu auto-puta i, zahvaljujući hedžing aranžmanu, ostvarila uštedu od skoro četiri miliona eura.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније