Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

Mina business [ I. P. ]

13. 11. 2021. 12:24   >>  12:26 3

MEDOJEVIĆ TVRDI

"Spajić planira zaduženje od 1,9 milijardi eura"

Ministar finansija i socijalnog staranja, Milojko Spajić, planira u narednoj godini zaduženje od najmanje 1,9 milijardi eura, saopštio je predsjednik Pokreta za promjene (PzP), Nebojša Medojević.


“Prema planu odluke o zaduživanju koji treba da usvoji parlament, Spajić traži da se zadužimo 500 miliona eura za finansiranje nedostajućih sredstava u budžetu, za otkup ili refinansiranje državnog duga još 900 miliona eura i još 500 miliona eura za finansiranje deficita i stvaranje fiskalne rezerve za 2023”, naveo je Medojević u saopštenju.

On je kazao da Spajić traži da on može da pravi svop aranžmane sa povjeriocima bez konkretnih odluka Skupštine i po nepoznatim uslovima.

“Njegovom odlukom se od ljeta ne plaćaju obaveze prema dobavljačima i sistemu javnih nabavki pa je Vlada izazvala talas nelikvidnosti sistema zdravstva. Neki dobavljači obustavljaju radove na putevima, a korisnici budžeta ne mogu da realizuju odobrene projekte i investicije”, rekao je Medojević.

Tako Spajić, kako je precizirao Medojević, neplaćanjem obaveza iz budžeta kreira lažnu javnu sliku da je deficit budžeta manji nego što stvarno jeste. Dug Fonda zdravstva je, kako je dodao, 45 miliona eura prema dobavljačima.

“Ideja Spajića je da kozmetičkim praksama prenese dugove Vlade iz ove u narednu godinu i stvori lažni sliku o niskom deficitu u ovoj godini. Samo laži. Samo prevare. Šibicarsko vođenje države i javnih finansija”, smatra Medojević.

On je ocijenio da je zato izbor nove vlade u najboljem interesu građana i privrede i pozvao sve partije vladajuće većine da to urade što prije.

“Javne finansije nijesu igračka i Spajiću treba odmah oteti državu iz ruku jer će je polomiti, a onda, kao i svako bezobrazno derište, pobjeći. Onda ćemo mi morati da objašnjavamo građanima i privrednicima šta se dešava”, zaključio je Medojević.

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније