Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

B.B.

15. 11. 2021. 14:45 >> 18:27

MINISTARSTVO POLJOPRIVREDE

Prva banka ukinula račun za Abu Dabi fond, bio nezakonit

Prva banka Crne Gore ukinula je račun otvoren za potrebe realizacije Ugovora o zajmu sa Abu Dabi fondom za razvoj, nakon što je utvrđeno da je otvoren nezakonito, saopštili su u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

Kako ističu u saopštenju, do zaključka da je račun nezakonit ova banka je došla nakon što je na inicijativu Ministarstva poljoprivrede Centralna banka Crne Gore preduzela određene radnje u cilju rješavanja ovog pitanja.

"Kako na upozorenje Centralne banke Crne Gore Prva banka nije uspjela da pribavi dokumentaciju koju je bila dužna da pribavi još prilikom otvaranja računa, to je pristupila otkazu Okvirnog ugovora o otvaranju i vođenju transakcionog računa za nacionalna plaćanja i Okvirnog ugovora o otvaranju i vođenju transakcionog računa za izvršavanje međunarodnih plaćanja koji su bili zaključeni sa nekadašnjim ministarstvom poljoprivrede i ruralnog razvoja za potrebe realizacije Ugovora o zajmu sa Abu Dabi fondom za razvoj", navodi se u saopštenju.

U dopisu koji je Prva banka dostavila ovom Ministarstvu se navodi da danom otkaza predmetih ugovora prestaju sve pravne posljedice proistekle iz istih i ukida se otvoreni račun po tom osnovu.

Novčana sredstava koja su se nalazila na računu, koji se ukida nakon raskida navedenih ugovora usljed otkaza, biće prenijeta na privremeni račun kod ove banke.

"Podsjećamo, Prva banka je po zahtjevu bivšeg ministra Petra Ivanovića zaključila ugovore o otvaranju i vođenju računa sa nekadašnjim Ministarstvom poljoprivrede i ruralnog razvoja, bez Ministarstva finansija. Na osnovu toga je otvoren račun na koji su sredstva od zajma iz navedenog ugovora isplaćena i sa koga su vršene transakcije u prethodnom periodu. Novac od zajma nigdje nije proknjižen, odnosno nije prikazan u završnom računu budžeta za bilo koju godinu, niti je evidentiran kod Investiciono razvojnog fonda koji je zajmoprimac, a godinama unazad je raspolagano sredstvima sa istog bez evidencije u sistemu državnih plaćanja. Mada je tužiteljka Marija Raspopović unaprijed zaključila da nema smetnji za raspolaganje računom, na taj način javno iznoseći stav o postupku koji je u toku i samim tim prejudicirajući ishod istog, čini se da ipak da postupanje Prve banke predstavlja jasan dokaz da je račun bio otvoren nezakonito, kao i da su sve radnje u vezi sa tim računom nezakonito preduzimane. Pritužba ovog Ministarstva na postupanje i propuste u radu tužiteljke Raspopović nalazi se pred Tužilačkim savjetom od koga još uvijek nemamo povratnu informaciju", obavještavaju u Ministarstvu.

Kako dodaju, Ministarstvo se ranije obratilo CBCG, radi rješavanja problema, a sve u cilju pronalaženja pravilnog i zakonitog rješenja za cjelokupno postupanje do konačne otplate zajma, budući da naslijeđena praksa nije u saglasnosti sa zakonom, što konačno zatvaranje računa i dokazuje.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније