Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Aleksandra Jovančević, TVCG ]

16. 11. 2021. 20:08   >>  20:09 3

DRECUN

Ako budžet bude usvojen biće dobro svima

Budžetom za 2022. je predviđeno ravnomjerno finansiranje po regijama. Plan je da se za kapitalne investicije u 2022. godini izdvoji 180 miliona eura. Iz Vlade ponavljaju da se za projekat “Evropa sad” neće dodatno zaduživati.

Ekonomski analaitičar Predrag Drecun smatra da je kapitalni budžet kvalitativno drugačiji od prethonih i ističe da bi neusvajanje budžeta, koji podrazumijeva i povećanje standarda građana, bio loš potez parlamentarne većine, ali i opozicije. Ipak, ne isključuje novo zaduženje.

Da sjever ne zaostaje za južnom i srednjom regijom Vlada kapitalnim budžetom za narednu godinu predlaže veća ulaganja.

“Sjeverna regija dobija 76,7 miliona, srednja 60,5 miliona, južna regija 26,7 miliona eura”, kazao je Janko Odović, državni sekretar u Ministarstvu finasija.

U planu je da sjever dobije nove zdravstvene ustanove, škole, vrtiće i ski centre. Planirani projekti spriječiće raseljavanje sjevera smatra ekonomski analitičar Predrag Drecun.

“Vidimo težnju Vlade da nekim investicijama dovedu do ravnomjernijeg regionalnog razvoja i to treba podržati”, naveo je Drecun.

Da bi takav kapitalni budžet okarakterisali kao realan, Drecun smatra da bi ga trebalo vezati sa drugim sektorima u budžetu.

“Ja bih volio da mu vidim korelaciju sa agrobudžetom, jer treba praviti sinergiju kapitalnog budžeta sa poljoprivredom. Ulazimo u zonu kvalitetnih budžeta i vidimo kvalitativnu promjenu u strukturi prihoda”, naveo je Drecun.

Da li će zbog projekta “Evropa sad” doći do promjena u vidu zaduženja?

“Ono što je ostalo kao mogućnost u odluci o zaduživanju je moguće zaduženje do 500 miliona, to jedino za potrebe da se jave povoljni uslovi da refinansiramo neki skupi kredit”, kazao je za TVCG Branko Krvavac, državni sekretar u Ministarstvu finasija.

Drecun je,po tom pitanju skeptičan.

“Ja bih bio oprezan, svi naši planovi do sad nijesu se ispunili, uvijek je došlo do prekoračenja i bojim se da ćemo i sada doći u situaciju i da će biti određenih rizika i potrebe za zaduživanjem”, navodi Drecun.

Drecun, osim političkog osporavanja, ne vidi razlog zbog kojeg bi bilo koji poslanik glasao protiv budžeta.

“Ako se ovaj budžet podrži biće dobro svima, ukoliko se podrži, a ne uspije, loše će biti za one koji su ga donijeli i to će biti politički kraj tih ljudi i vratićemo se na ono što je bilo juče bez bilo kakvih posljedica”, poručio je Drecun.

O posljedicama u Ministarstvu finansija ne razmišljaju, jer su sigurni u predloženi budžet i program “Evropa sad”.

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније