Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

19. 11. 2021. 18:06 >> 18:08

DRVOPRERAĐIVAČI

Poništiti Javni poziv za davanje državnih šuma na korišćenje

Drvoprerađivači su zatražili da se poništi Javni poziv za davanje državnih šuma na korišćenje prodajom drveta u dubećem stanju. To je njihova poruka sa dans održanog sastanka u Privrednoj komori Crne Gore.

"Insistiramo na povlačenju Javnog poziva 3 od 05.11.2021 .godine shodno članu 16 tog akta, jer sprovođenje tog poziva ugrožava naša preduzeća. Ukoliko ni to ne da rezultate bićemo prinuđeni da bojkotujemo javni poziv, zbog čega bi morali da otpustimo dio zaposlenih", saopštili su drvoprerađivači.

Radni sastanak predstavnika drvoprerađivača, koji zapošljavaju 90 odsto radnika u ovom sektoru, i Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i Uprave za šume organizovan je u cilju doprinosa rješavanju problema koji otežavaju poslovanje u ovoj oblasti.

“I pored upućenog poziva, sastanku nije prisustvovao direktor Uprave za šume mr Srđan Pejović, već je njegove stavove prenijela PR Maja Ječmenica”, saopšteno je iz Privredne komore.

Drvoprerađivači ističu da su prinuđeni da se obrate javnosti zbog problema nastalih u nabavci sirovine za preradu, čime je ugroženo njihovo poslovanje a samim tim i egzistencija zaposlenih.

“Radi se o preduzećima koja zapošljavaju oko 90% radnika u drvopreradi, koja u svom poslovanju do sada izvršavaju sve obaveze prema državi i svojim dobavljačima, kojih nije mali broj, pa od njihovog poslovanja ne zavise samo zaposleni, već i niz drugih preduzeća koji im pružaju razne vrste usluga i pomoći”, kazali su.

Oni smatraju da je drvoprerada stavljena u neravnopravan položaj u odnosu na ostale industrijske proizvodnje, a kreiranjem Javnih poziva se dodatno otežava i ovako teška situacija razvoja drvoprerade, nepoštujući odluke Vlade CG za kreiranje ambijenta za brži i veći razvoj drvne industrije i prilagođavanje tržištima EU.

“Zbog svega pomenutog u prethodnom, prinuđeni smo da sporimo javne pozive čiji se uslovi mijenjaju shodno željama pojedinaca. Dakle, ne postoji jasna strategija razvoja drvoprerade, po kojoj bi unaprijed bili jasni uslovi učešća na tenderima, čime bi imali sigurnost poslovanja i mogućnost da unaprijed sačinimo biznis planove. Prethodno pomenuti uslovi se prilagođavaju pojedincima i neformalnim grupama, što dovodi u opasnost dalje poslovanje, razvoj i egzistenciju zaposlenih u našim firmama. Zbog toga bi bilo neophodno da se u što skorijem roku donese desetogodišnja strategija razvoja drvoprerade, u kojoj bi bila definisana jasna pravila” navode u saopštenju.

Drvoprerađivači kažu da se sadašnjim načinom rada ne obezbjeđuje se ni minimum uslova za normalno funkcionisanje naših preduzeća, jer se uslovi Javnih poziva mijenjaju od poziva do poziva, što se zaključuje iz upoređivanja uslova iz Javnog poziva 2 od 03.08.2021.god. i Javnog poziva 3 od 05.11.2021.godine, a oba su donijeta po istoj Odluci Vlade CG br.04-3498 od 08.07.2021.

Predlažu da kroz institucije sistema zajednički pronađu adekvatna rješenja na način što bi što hitnije održali sastanak sa ministrom poljoprivrede, direktorom Uprave za šume, kao i ministrom ekonomskog razvoja uz učešće i Privredne komore u vezi nastalih problema, pri čemu unaprijed insistiraju na povlačenju Javnog poziva 3 od 05.11.2021, jer sprovođenje tog poziva ugrožava naša preduzeća.

“A ukoliko ni to ne da rezultate bićemo prinuđeni da bojkotujemo javni poziv, zbog čega bi morali otpustiti dio zaposlenih, kao i da radikalizujemo dalje postupanje, na način što ćemo doći sa zaposlenima i mehanizacijom pred Vladu Crne Gore“, saopštili su drvoprerađivači.

Kako saopštavaju iz Privredne komore, osnovni razlog za iniciranje sastanka je opstanak drvopređivačkih pogona, jer su zbog birokratskih i neizvijesnih procedura za dobijanje sirovine iz državnih šuma, nedostatka radne snage, pandemije kovida, raznih nameta i obaveza prema državi i opštinama, privrednici prinuđeni da dobro razmisle o narednim poslovnim potezima.

Posebno su istakli činjenicu da je Javni poziv za dodjelu šuma na korišćenje prodajom drveta u dubećem stanju za 2021 godinu, sproveden tek u avgustu mjesecu a da su prve ugovore o korišćenju šuma potpisali tek krajem septembra, što dodatno dovodi u pitanje opstanak njihovog poslovanja.

Zatražili su od novog direktora Uprave za šume da čuju njegovu viziju perspektive razvoja šumarstva i drvoprerade, a posebno kako će privrednici u budućem periodu moći da obezbeđuju drvnu sirovinu, zatim odgovore vezane za sertifikaciju šuma kao uslova za priču o finalizaciji proizvoda od drveta, te informaciju kada će sektor drvoprerade imati priliku da jednostavno kupuje drvne sortimente od države.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније