Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

P.R. [ Mina ]

01. 12. 2021. 16:23   >>  16:25 1

UNIPROM

Neće da posluju pod "kamataškim uslovima" rada

Predstavnici Uniproma poručili su da ako državi nije u interesu da očuva dobro poslovanje tako velikog izvoznika i bude kvalitetan partner u razvoju industrije, onda ni toj kompaniji ne može biti interes da posluje pod “kamataškim uslovima” rada.

„Svaka država na svijetu čuva svoju industriju, pomaže je, trudi se da ista opstane u vremenu ovakve zdrvstveno javne pošasti, a mi se susrijećemo sa situacijom da zbog potpunog odsustva poslovne etike pojedinaca i ličnih anomiziteta, dovodimo u pitanje kompaniju koja plaća sve poreze i ogromnim sredstvima puni državni budžet“, navodi se u saopštenju Uniproma.

Uprava Kombinata aluminijuma (KAP) najavila je ranije radnicima da se pripreme za postepeno gašenje ćelija u Elektrolizi, odnosno prestanak proizvodnje aluminijuma od 15. decembra, zbog visokih cijena struje od 1. januara, kada im ističe ugovor o snabdijevanju sa Elektroprivredom (EPCG).

Iz Uniproma su, objašnjavajući aktuelnu stuaciju, naveli da je prosječna cijena električne energije u prošloj godini na Mađarskoj berzi, HUPEX, bila 35 eura po megavat satu (MWh).

Uniprom je, kako tvrde, plaćao deset eura više po jednom MWh, odnosno ukupno 45 eura plus porez na dodatu vrijednost (PDV).

„Uniprom je u prošloj godini potrosio 572,56 hiljada MWh više električne energije, što jasno upućije, ako pomnožimo sa deset eura, da je EPCG prihodovala više nego što bi mogla da je proda na berzi. Od KAP-a im je ostalo čistih 5,73 miliona eura“, tvrde u Unipromu.

Uniprom KAP je, kako su kazali njegovi predstavnici, platio električnu energiju po MWh po ugovoru koji je napravljen za prošlu godinu i morao je da poštuje ugovor.

„EPCG tada nije našla za shodno da spusti cijenu električne energije, u skladu sa cijenom na berzi, a kako Uniprom KAP ne bi pravio gubitak. Sada EPCG neće da poštuje ugovor koji su u obavezi da poštuju prema članu 16 iz ugovora koji je napravljen za ovu godinu, koji je automatski trebalo da se pod istim uslovima produži za narednu, nego izmišljaju okolnosti koje su nastale na tržištu“, poručili su iz Uniproma.

Jedna stvar je, kako su zaključili, sasvim očigledna - nepoštovanje elementarnih tržišnih i etičkih pravila poslovanja i naravno sve u cilju nanošenja ogromne štete Unipromu i tolikim porodicama.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније