Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

O.Z.

01. 12. 2021. 19:16   >>  19:19 1

VLADA UTVRDILA ZAKON

Bivšim radnicima rudarske i metalske industrije po 12.000 eura

Vlada Crne Gore je na današnjoj sjednici utvrdila Zakon o ostvarivanju prava na finansijsku podršku bivšim radnicima iz sektora rudarske i metalske industrije.

"Značaj ovog Zakona je što se njime stvara osnov za finansijsku podršku bivšim radnicima ovog sektora koji su nakon prestanka radnog odnosa usljed stečaja privrednih društava u čijoj vlasničkoj strukturi je bila država, bili primorani da pođu u prijevremenu penziju, a da pritom nijesu stekli pravo na dobijanje sredstava po osnovu socijalnih programa koje je Vlada Crne Gore sprovodila u periodu prije donošenja ovog zakona", saopštilo je Ministarstvo ekonomskog razvoja.

Kako se navodi, bivši zaposleni koji ispunjava uslove predviđene zakonom ima pravo na finansijsku podršku u neoporezivom fiksnom iznosu od 12.000 eura.

Za sprovođenje ovog zakona izdvajaju se posebna finansijska sredstava iz Budžeta Crne Gore. Sredstva će se obezbijediti u budžetu za 2022. i 2023. godinu u iznosu od 12.000.000 eura.

Ministarstvo ekonomskog razvoja, predlagač zakona, utvrdilo je da bi se donošenjem i primjenom predmetnog Zakona u značajnoj mjeri bi se ostvarila socijalna pravda prema bivšim zaposlenim iz sektora rudarske i metalne industrije, koji su bili prinuđeni da prekinu radni odnos.

"Dodjeljivanjem finansijske podrške istima država bi pokazala razumijevanje, pravičnost i solidarnost, a višedecenijski problemi bili bi umanjeni ili otklonjeni", kazali su iz Ministarstva.

Naveli su da ovim zakonom nije ispravljena sva nepravda u Crnoj Gori, ali jeste ostvaren prvi korak ka tom cilju.

"S tim u vezi, MER će nastojati da i u narednom periodu nastavi da se bori za dostojanstvo, prava i socijalnu jednakost svakog bivšeg i sadašnjeg radnika", dodaje se u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније