Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

09. 12. 2013. 16:05 >> 16:04

DRŽAVNA POMOĆ

Opozicija: Novac loše dijelili

Poslanici su završili raspravu o Izvještaju o dodjeli državne pomoći u prošloj godini, tokom koje su predstavnici opozicionih partija, kao ključni problem, naveli neravnomjernu regionalnu raspodjelu.

Poslanik Pozitivne Crne Gore, Srđan Perić, kazao je da postoji ogromna disproporcija u davanju državne pomoći, jer su se štitili interesi stranih strateških partnera, umjesto oni kojima je ona najpotrebnija.

''Suština pomoći je da se ona daje onima kojima je zaista potrebna. Umjesto toga, mi smo pomagali strateške partnere i bankarski sektor'', naveo je Perić.

On smatra da bi državnu pomoć, umjesto na strateške partnere, poput prebogatog Rusa koji je gazdovao Kombinatom aluminijuma (KAP), ili banke, trebalo usmjeriti na poljoprivrednika.

''Govori se o trendu pada državne pomoći, a znamo da su ove godine pale garancije za kredite KAP-a od 100 miliona eura, što će se odraziti na ovogodišnji izvještaj'', saopštio je Perić.

Poslanici opozicionih partija ocijenili su i da je Izvještaj o dodjeli državne pomoći za prošlu godinu frapantan, ali da za to nije odgovorna Komisija, jer je ona ne dodjeljuje. Oni smatraju da je sjednici trebalo da prisustvuju ministar ekonomije ili ministar za regionalni razvoj.

Poslanik Pozitivne Crne Gore, Mladen Bojanić, naveo je da se poslanici mogu sporiti oko toga da li je pomoć bila pravedna, ali da se i dalje ne zna koliko je, izuzev u slučaju KAP-a, bila efikasna.

Poslanici Socijalističke narodne partije smatraju da je institut državne pomoći zloupotrijebljen, što će potvrditi izvještaj za ovu godinu, u koji će biti uvrštene garancije za kredite KAP-a od 100 miliona eura.

Poslanik Demokratske partije socijalista Zoran Jelić, tvrdi da je sve što je urađeno u vezi sa državnom pomoći bilo transparentno i javno. 

''Nema zloupoupotrebe. Postoji intencija smanjenja državne pomoći u EU, čemu teži i Crna Gora'', naveo je Jelić.

Predsjednik Komisije za kontrolu državne pomoći, Mitar Bajčeta, objasnio je da poljoprivreda nije u nadležnosti tog Vladinog tijela, tako da poljoprivrednici mogu da dobiju koliko god hoće pomoći, ukoliko je to predviđeno Agrobudžetom.

On je saopštio da je ukupna dodijeljena državna pomoć u prošloj godini, od 41,8 miliona eura, činila 1,26 odsto bruto domaćeg proizvoda. To je u odnosu na 2011. godinu, kada je državna pomoć iznosila 66,4 miliona eura, 37 odsto manje.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније