Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ M.L.B. ]

08. 12. 2021. 17:20   >>  17:21

IZVJEŠTAJ CBCG

Rast broja i zaposlenih i nezaposlenih

Centralna banka Crne Gore danas je razmatrala Informaciju o stanju finansijske stabilnosti za treći kvartal ove godine u kojoj se ukazuje na dalji rast godišnje inflacije, koja je u septembru iznosila 2,9% i posljedica je rasta cijena hrane (4,8%) i energenata od 8,9%.

“Nedavno revidirani podaci MONSTAT-a pokazuju rast broja zaposlenih – u oktobru tekuće godine je prosječan broj zaposlenih iznosio 202.921 lica, što je za 22,3% više u odnosu na oktobar 2020. Broj nezaposlenih lica je u oktobru 2021. godine iznosio 55.241, što je rast od 23,3% u odnosu na oktobar prošle godine”, saopšteno je iz CBCG.

Prema preliminarnim podacima Ministarstva finansija i socijalnog staranja, budžetski deficit za prvih devet mjeseci 2021. godine iznosio je 1,4% procijenjenog BDP-a.

U Informaciji o stanju finansijske stabilnosti za treći kvartal 2021. godine konstatovano je da je ekonomska aktivnost u eurozoni u trećem kvartalu tekuće godine zabilježila rast od 2,2% u odnosu na drugi kvartal 2021, odnosno rast od 3,7% u odnosu na treći kvartal 2020. godine.

“Što se Crne Gore tiče, prema preliminarnim podacima MONSTAT-a, ostvaren je realni rast BDP-a od 19% u drugom kvartalu 2021. u poređenju sa istim periodom 2020. godine. Ovako visokoj stopi rasta najviše je doprinijela uspješna turistička sezona. Broj dolazaka turista u prvih devet mjeseci 2021. godine je, prema preliminarnim podacima, bio za 162,9% viši u odnosu na isti period prethodne godine, a broj noćenja za 214,9%. Procijenjeni prihodi od turizma za devet mjeseci ove godine iznose skoro 700 miliona eura, što predstavlja oko 70% prihoda od turizma iz 2019. godine”, saopšteno je iz CBCG.

Rast industrijske proizvodnje 7%

Industrijska proizvodnja je, u prvih devet mjeseci tekuće godine, zabilježila rast od 7% u odnosu na isti period prošle godine.

“Promet u trgovini na malo u trećem kvartalu 2021. godine bio je za 45,1% veći u odnosu na uporedni period prošle godine”, saopšteno je iz CBCG.

Rast kapitala i aktive

Indikatori poslovanja bankarskog sektora za prvih devet mjeseci 2021. godine ukazuju na rast kapitala i aktive, koja je u septembru ove godine dostigla istorijski najviši nivo (5,16 milijardi eura).

“Kreditna aktivnost banaka je bila intenzivna i u trećem kvartalu tekuće godine, pa je nivo ukupnih kredita u prvih devet mjeseci 2021. iznosio 3,5 milijardi eura, što je 9% više u odnosu na septembar prošle godine. Ukupni novoodobreni krediti na 30.09.2021. godine iznosili su 759,3 miliona eura, što predstavlja rast od 22,4% u odnosu na isti period prošle godine. Banke su nastavile da daju snažnu podršku ekonomskom oporavku, što potvrđuje podatak da je u prvih devet mjeseci ove godine odobreno 391,9 miliona novih kredita privredi, što je za 15,9% više nego u istom periodu 2020. godine”, saopšteno je iz CBCG.

Depoziti su na kraju trećeg kvartala ove godine iznosili 3,99 milijardi eura, što je za 20,9% više u odnosu na septembar 2020. godine.

“Učešće nekvalitetnih kredita i potraživanja u ukupnim kreditima i potraživanjima, na kraju septembra ove godine, iznosilo je 5,62%, što je 0,1 p.p. manje nego na kraju septembra 2020. Nakon primjene rezultata procesa provjere kvaliteta aktive, odnosno AQR-a, nivo NPL-a je povećan za svega 0,03 procentna poena, pa na kraju oktobra ove godine iznosi 5,65%. Koeficijent solventnosti na agregatnom nivou, nakon primjene AQR-a, odnosno na kraju oktobra ove godine iznosi 18,13%”, saopšteno je iz CBCG.

Direktor Fonda za zaštitu depozita upoznao je članove Savjeta da je ova institucija do sada isplatila 92,8% od ukupnih obaveza prema deponentima banaka u stečaju (Atlas i IBM), te da Fond raspolaže sredstvima u nivou koji garantuju sigurnost depozita položenih u crnogorskim bankama.

“Savjet je zaključio da je stabilnost finansijskog sistema na kraju trećeg kvartala 2021. unaprijeđena u poređenju sa stanjem na kraju prethodnog kvartala, kao i sa stanjem na kraju istog perioda 2020. godine. Svakako, prisutni rizici se moraju kontinuirano pratiti, kako bi se, u slučaju potrebe, reagovalo proaktivno u cilju očuvanja postignute stabilnosti”, saopšteno je iz CBCG.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније