Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ M.L.B. ]

10. 12. 2021. 16:16   >>  16:28 1

DPS PREDLAŽE

Penzija sa 67 godina, uvećati zarade za dvokratni rad

Poslanice Demokratske partije socijalista Marta Šćepanović, Suzana Pribilović i Jovanka Laličić predale su danas predlog za dopunu dnevnog reda sjednice Skupštine zakazane za ponedjeljak sa Predlogom zakona o izmjenama i dopunama Zakona o radu.

Kako podsjećaju u DPS-u, predlog zakona je predat u skupštinsku proceduru još 9.11.2021. godine ali on, kako dodaju, nije uvršten u predlog dnevnog reda.

"Nadamo se da će doći do dopune dnevnog reda po našem predlogu, kako ne bi trpjeli radnici i njihova prava", poručuju iz Kluba poslanika DPS-a. 

U DPS-u podsjećaju i da važeći Opšti kolektivni ugovor ističe 31.12.2021. godine, a kako je došlo do zastoja u pregovorima između socijalnih partnera o tekstu novog Opšteg kolektivnog ugovora, očigledno je da isti neće biti donijet u zakonom propisanom roku.

"Stoga, ovim predlogom zakona bi se produžilo važenje Opšteg kolektivnog ugovora i time omogućilo da se zaštiti minimum prava i dostojanstvenih uslova rada zaposlenih koje im ovaj akt garantuje", poručuju iz DPS-a.

Osim toga, kako dodaju, Zakonom o radu uvedeni su novi instituti, poput instituta pripravnosti i dvokratnog rada, koje treba razraditi novim Opštim kolektivnim ugovorom

"Imajući u vidu da, pomenuti instituti predstavljaju odstupanje od klasične organizacije radnog vremena, te predstavljaju sami po sebi dodatno opterećenje za zaposlene koji rade u ovom režimu, neophodno je predvidjeti na koga se odnose, kao i procenat uvećanja zarade po ovom osnovu ovakvog rada. Iz tog razloga predlažemo da se Zakonom o radu predvide procenti uvećanja zarada za ova dva pravna instituta kako zaposleni, angažovani u ovom režimu ne bi trpjeli, zbog činjenice da nije zaključen novi Opšti kolektivni ugovor, kojim su isti trebali biti regulisani. Takođe, Zakonom o izmjenama i dopunama Zakona o radu (“Službeni list CG” br.59/21), koji je Skupština Crne Gore usvojila 16. juna 2021. godine, snižena je starosna granica sa 67 na 66 i dodatno za određeni broj godina, ako je zaposleni radio na radnim mjestima sa beneficiranim radnim stažom, kao osnov za prestanak radnog odnosa po sili zakona, što je dovelo značajan broj zaposlenih u Crnoj Gori u nezavidan položaj", kažu u DPS-u.

Kako kažu, naknadnim usvajanjem Zakona o dopuni Zakona o radu (“Službeni list CG” br.68/21) samo privremeno su odložene te negativne posljedice.

"Stoga, ovim predloženim izmjenama i dopunama Zakona o radu, vraćamo prethodno rješenje koje zaposlenima ostavlja mogućnost da rade do 67 godine starosti, ukoliko iz bilo kog razloga ne žele da koriste mogućnost odlaska u starosnu penziju sa navršenih 66 godina života i najmanje 15 godina staža osiguranja – muškarci, odnosno 64 godine života i najmanje 15 godina staža osiguranja – žene, koje pravo im daje Zakon o PIO. Vjerujemo da će Skupština uvrstiti ovu tačku na dnevni red u korist svih građana te da će preovladati opšti a ne partijski interesi", zaključuje se u saopštenju Kluba poslanika DPS-a.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније