Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

10. 12. 2013. 08:10   >>  08:10

DUG EPCG

Pola na rate, pola za akcije

Vlada i italijanski partner A2A usaglasili su se da se dio poreskog duga Elektroprivrede Crne Gore od ukupno 50 miliona eura izmiri u ratama, a dio tako što bi država kroz dokapitalizaciju povećala vlasnički udio u energetskoj kompaniji, saznaju Vijesti iz više izvora.

Prema sadašnjem planu, polovina duga bi bila izmirena na rate, ali nije precizirano u kom periodu, a polovina kroz povećanje učešća akcijskog kapitala države za oko dva odsto.

Država sada ima 55 odsto u EPCG, a italijanski A2A posjeduje 43,7 odsto i upravlja crnogorskom energetskom kompanijom. Međutim, u igri je i razmatranje opcije da se neplaćeni računi za struju državnih ustanova (oko deset miliona eura) poravnaju sa dijelom poreskog duga EPCG.

EPCG duguje državi oko 50 miliona eura, od čega 18,6 miliona po osnovu poreza i doprinosa, a 31 milion se odnosi na carinski dug po osnovu ulaznog poreza na dodatu vrijednost (PDV). Ukupan dug je ljetos bio oko 61 milion eura, ali je od toga do sada naplaćeno 11 miliona.

Iz Ministarstva finansija nije direktno odgovoreno na pitanja da li im je prihvatljivo da se dio duga EPCG državi namiri kroz rate, povećanjem akcijskog kapitala države i/ili dijelom poravnanjem dugova između državnih ustanova i EPCG.

"Naplata duga EPCG je opredjeljenje i politika Vlade, što potvrđuje izuzimanje predloga rješavanja dužničko-povjerilačkih odnosa između KAP-a, EPCG, Rudnika uglja. Crnogorskog elektroprenosnog sistema i države iz rebalansa koji je bio predložen Skupštini", zvanično su saopštili Vijestima u tom resoru.

Kako su dodali, tim činom "Vlada je konstituisala politiku da se dug koji ima EPCG izmiri u razumnom roku, vodeći računa o kompanijskim i interesima države", a očekuje se "postizanje dogovora u skorom roku".

Planirano je da EPCG i Vlada potpišu memorandum o naplati duga prije početka rasprave o Prijedlogu zakona o budžetu za 2014. godinu o kome će poslanici raspravljati u posljednjoj sedmici decembra.

Koalicioni partner DPS-a u vlasti SDP uslovio je podršku najvažnijem ekonomskom aktu za narednu godinu rješavanjem spornog pitanja sa EPCG. Oni traže da se dio duga izmiri na rate 2014, da se za dio poveća udio države u EPCG i da se dio odnosi na prebijanje duga za struju sa državnim ustanovama.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније