Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

B.Č.J.

13. 12. 2021. 09:52   >>  09:55 4

SD PREDLAŽE

Smanjiti iznos računa za struju, stopu PDV-a na ugostiteljstvo...

SD predlaže smanjenje računa za struju, plaćanje PDV-a po naplaćenoj fakturi, nižu stopu PDV-a na ugostiteljstvo i da se aerodromi ne mogu dati pod koncesiju.

Poslanik SD-a, Boris Mugoša istakao je na Tviteru da je ta stranka predložila dopunu dnevnog reda sjednice Skupstine zakazane za danas  sa 4 njihova predloga.

Prvi predlog je da se na stavke računa za struju koje se odnose na gubitke u prenosnom i distributivnom sistemu ne plaća PDV. Neuključivanjem gubitaka u prenosnom i distributivnom sistemu u osnovicu za obračun PDV-a, kako kažu, smanjiće se iznos računa za struju.

"Drugi se odnosi na mogućnost malim i srednjim preduzećima koja to žele, a čiji ukupan godišnji promet nije veći od dva miliona eura, da pređu na model plaćanja PDV-a po naplaćenoj, a ne izdatoj fakturi, što i jeste praksa u najvećem broju evropskih, ali i nekih nama susjednih država", kazao je Mugoša.

Na taj način, kako ističu iz SD-a, bi se pomoglo malim i srednjim preduzećima koja imaju problema sa likvidnošću, odnosno sa neredovnim, odgođenim ili neizvršenim plaćanjima.

Treći predlog SD-a predviđa da se nastavi sa mjerom oporezivanja po nižoj stopi PDV-a od 7% na usluge pripremanja i usluživanja hrane, pića i napitaka, osim alkoholnih pića, gaziranih pića sa dodatkom šećera i kafe, u objektima za pružanje ugostiteljskih usluga.

Time bi se, prema navodima SD-a, uticalo na oporavak, unapređenje poslovanja i konkurentnost crnogorskog turizma, rast zapošljavanja i smanjenje sive ekonomije u sektoru gostiteljstva, a sve u skladu sa uporednom praksom zemalja Mediterana iz EU, jer su slične mjere smanjenja PDV-a donijele i brojne evropske zemlje.

"Posljednji predlog SD-a za dopunu dnevnog reda se odnosi na zakonsko rješenje kojim se definiše da se Aerodromi ne mogu valorizovati po modelu koncesije, niti po bilo kojem modelu koji bi doveo u pitanje većinsko vlasništvo države u tom privrednim subjektu. Iz SD-a su naveli da je neophodno utvrditi strateški nacionalni interes Crne Gore u oblasti aviosaobracaja, buduci da je aviodostupnost Crne Gore od posebnog interesa za život i rad građana, zdravlje stanovništva, razvoj turističke privrede, poslovanje privrede i ekonomsku nezavisnost Crne Gore", zaključio je Mugoša.

Пратите нас на

Коментари4

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније