Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

B.Č.J.

14. 12. 2021. 14:01   >>  14:03

KLUB POSLANIKA DPS-A

"Nećemo odustati od borbe za prava radnika"

Iz Kluba poslanika DPS Crne Gore saopštili su da su danas u skupštinsku proceduru predali 11 amandmana na Vladin Predlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o radu nakon što je, kako dodaju, Skupština juče odbila da ga uvrsti u dnevni red. Poručuju da neće odustati od borbe za prava radnika.

Iz DPS-a su kazali da je Predlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o radu podnešen prije svega jer su se Skupštini obratila dva sindikata, Unija slobodnih sindikata i Savez sindikata Crne Gore sa inicijativom za hitnu izmjenu Zakona o radu.

"Nakon što juče u redovima parlamentarne većine nije bilo sluha da se u dnevni red uvrsti ovaj predlog zakona, koji je inicirao naš klub, mi ne odustajemo u borbi za prava radnika i ne odustajemo od zahtjeva sindikata", kazali su iz te stranke.

Kako je juče odbijeno da se taj zakon uvrsti u dnevni red i raspravlja i glasa o njemu, danas su, kažu, iskoristili mogućnost amandmanskog djelovanja i predali u skupštinsku proceduru 11 amandmana na Vladin Predlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o radu, koji prava radnika iz inicijative sindikata ne tretira.

"Prije svega predložili smo procente uvećanja zarada za dva nova instituta, pripravnosti i dvokratkog rada, kako zaposleni angažovani u ovom režimu ne bi trpjeli štetu, a sve zbog činjenice da nije zaključen novi Opšti kolektivni ugovor kojim su isti trebali biti regulisani. Takođe, predložili smo uvećanje zarade zaposlenima koji rade nedjeljom 100% po času provedenom na radu", precizirali su.

Predloženim amandmanima, kako su kazali, vratili bi prethodno rješenje koje zaposlenima ostavlja mogućnost da rade do 67 godine starosti, ukoliko iz bilo kog razloga ne žele da koriste mogućnost odlaska u starosnu penziju sa navršenih 66 godina života i najmanje 15 godina staža osiguranja muškarci, odnosno 64 godine života i najmanje 15 godina staža osiguranja za žene, koje pravo im daje Zakon o PIO.

"Kako je parlamentarna većina sve gore navedene izmjene juče odbila, jer nije željela da u dnevni red uvrsti predlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o radu i na taj način je pokazala kakav odnos ima prema zahtjevima sindikata i prema pravima zaposlenih, mi smo danas naš predlog zakona "pretočili" u amandmane na Zakon o izmjenama i dopunama koji je u proceduri", kazali su iz DPs-a i dodali da ostaje da se vidi da li će Vlada Crne Gore prihvatiti amandmane kojima se tretiraju prava radnika, a na inicijativu sindikata.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније