Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Kristina Pavićević, TVCG ]

19. 12. 2021. 15:58 >> 15:59

SINDIKATI O OKU

Poslanici da zaštite prava radnika

Da poslanici umjesto političkih prepucavanja treba da čuju i potrebe radnika, poručuju sindikalci. Skupštini je upućena inicijativa o produženju roka važenja Opšteg kolektivnog ugovora.

Iz Unije poslodavaca kažu da je isključivo sindikat odgovoran za nepotpisivanje Opšteg kolektivnog ugovora jer nijesu prihvatili predlog da se dnevnica za rad nedjeljom uveća 50% i da osim ugostiteljstva i građevinarstva bude uključen sektor trgovine. Sindikat je tražio uvećanje 100%.

Sindikat je uputio inicijativu poslanicima o produženju važenja OKU i očekuju da Skupština usvoji amandmane budući da taj ugovor definiše i pravo na odmor, uvećanje zarade za prekovremeni, minuli, noćni i rad praznicima i nedjeljom.

“Čekujemo da se poslanici izdignu iznad političkih trvenja i prihvate našu inicijativu. Ako naša inicijativa ne bi prošla to bi dovele do narušavanja položaja radnika”, poručuje Srđa Keković generalni sekretar Unije slobodnih sindikata.

U USCG su nezadovoljni i predloženim izmjenama Zakona u radu koje se odnose na smanjenje granice za odlazak u penziju sa 67 na 66 godina

Iz Saveza samostalnih sindikata (SSSCG) kažu da OKU nije potpisan jer Unija poslodavaca nije prihvatila da dnevnica za rad nedjeljom bude uvećana 100%.

“Poslodavci određuju da se radi nedjeljom radi profita, zar u tome ne učestvuju i zaposleni”, pita generalni sekretar SSCG Duško Zarubica.

S druge strane, iz Unije poslodavac predložili su da dnevnica za rad nedjeljom bude uvećana 50%, ne samo u ugostiteljstvu i građevinarstvu, već i u trgovini.

“Oni su su tražili 100% uvećanje dnevnice što je nama neprihvatljivo u ovom trenutku zato što se privreda još uvijek oporavlja”, kaže Suzana Radulović iz Unije slobodnih sindikata.

U Uniji poslodavac očekuju da Skupština usvoji amandmane koji se odnose na produženje važenja OKU.

Za utorak je zakazana sjednica predsjedništva Socijalnog savjeta, a jedna od tema bi trebalo da bude i taj ugovor.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније