Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

RTCG Portal [ I. P. ]

21. 12. 2021. 08:15 >> 08:56
24

ŠEHOVIĆ

Budžet spisak lijepih želja, Vlada da ga povuče

Poslanik Socijaldemokrata Damir Šehović ocijenio je da Prijedlog budžeta za 2022. godinu, te više od 100 amandmana koji su za sada "teški" oko 400 miliona eura predstavljaju "najveću moguću improvizaciju koja je u posljednje vrijeme viđena na ovim prostorima". On je pozvao Vladu Crne Gore i ministra finansija Milojka Spajića da povuku budžet i da neka druga vlada predloži realan i ostvariv budžet.


Šehović je u Jutarnjem programu TVCG saopštio da "ovakvu površnost i populizam koji su pratili proces predlaganja budžeta mi do sada nikad nijesmo vidjeli".

"Još veće čuđenje iskazujem u odnosu na hladnokrvnost i spremnost donosilaca odluka, nosilaca važnih državnih funkcija, kao što je ministar finansija, da se poigravate sa emocijama ljudi, da podgrijavate njihova nerealna očekivanja pa i po cijenu sloma javnih finansija", rekao je Šehović, misleći i na program Evropa sad.

Budžet bi se, kako je ocijenio, mogao nazvati "prije spiskom lijepih želja nego ozbiljnim dokumentom".

Kapitalni budžet populizam neviđenih razmjera

Pojašnjava da je prihodna strana budžeta sačinjena bez ikakve ozbiljne analize, umjesto kojih smo, kako kaže, dobili slikovnicu.

"Kad pogledate rashodnu stranu budžeta, vidjećete da rastu svi troškovi, a znate koji najviše? Oni koji ne bi trebalo da rastu, koji bi trebalo da se smanjuju, a to su neproduktivni izdaci", rekao je Šehović.

Kapitalni budžet Šehović je nazvao populizmom neviđenih razmjera.

"Tako za 16 miliona eura, koliko je opredijeljleno za kapitalne projekte za oblast prosvjete, predviđeno je čak 45 projekata. Za osam miliona eura u zdravstvu je predviđeno 25 kapitalnih projekata, a za pet miliona eura koliko je opredijeljeno za sport, predviđeno je čak 15 kapitalnih projekata", istakao je Šehović.

On je rekao da mu se ponekad čini kako se neko namjerno poigrava sa javnim finansijama Crne Gore, te da Vlada "možda namjerno sprovodeći bjesomučnu kampanju u vezi jednog plana koji je nerealan zapravo želi da ovu zemlju gurne u slom javnih finansija jer je svjesna da broji posljednje dane".

"I na taj način oteža nekoj novoj vladi koja će vjerovatno biti brzo izabrana", rekao je Šehović.

Komentarišu ocjene državnog sekretara Ministarstva finansija i socijalnog staranja Branka Krvavca da neće biti potrebe za novih zaduženjima u 2022. godini, Šehović je rekao da su iz tog razloga predložili amandman kojim su onemogućili zaduženje od pola milijarde eura.

"Ako je ministar finansija zaista bio ozbiljan kad je kazao da je zaokružio finansije za 2022. onda pretpostavljam da će prihvatiti taj amandman i da se parlament o tome neće ni izjašnjavati", istakao je Šehović.

Crna Gora u neviđenoj situaciji

Osvrnuo se Šehović i na politička dešavanja u Crnoj Gori, kao što je potpisivanje Memoranduma o saradnji dijela partija vlasti i manjina.

"Crna Gora se nalazi u neviđenoj situaciji gdje parlament bojkotuje dvije trećine poslanika vlasti, a da je Vlada izgubila podršku parlamenta odavno. I da opet i parlament i vlada i dalje formalno postoje. Neophodno je da tražimo rješenja za izlazak iz ovog ćorsokaka", rekao je Šehović.

Kazao je da SD podržava svaku inicijativu koja ima za cilj što širi konsenzus oko građanske i evropske perspektive Crne Gore, pa je memorandum partija dijela vlasti i manjina korak u dobrom pravcu.

Izbori bi, kaže, bili najpoštenije rješenje, ali ne bježe ni od dogovora razgovora i dogovora iza koga bi stalo najmanje 49 poslanika u parlamentu "jer je to većina koja nam garantuje da možemo da odblokiramo proces u parlamentu".

Пратите нас на

Коментари24

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније