Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ M.M.Lj. ]

21. 12. 2021. 12:14   >>  12:18

CGES UNIPROMU

Sporazum ili isključenje struje 31. u ponoć

Ukoliko se ugovor o snabdijevanju KAP-a električnom energijom za 2022. godinu ne potpiše do 25. decembra, Crnogorski elektroprenosni sistem je u obavezi da izda nalog da do 31. decembra u 24:00 sata KAP u potpunosti obustavi preuzimanje električne energije iz prenosnog sistema, saopšteno je u pismu CGES-a Unipromu. Istakli su i da Uniprom DOO ni u jednom od pomenutih modela isključenja ćelija KAP-a nema pravo na obeštećenje od CGES-a.

Iz CGS-a podsjećaju da su obaviješteni da je dat nalog zaposlenima da pristupe planskom isključenju ćelija i da će, ukoliko sve bude išlo po planu, sve ćelije biti isključene do 31. decembra.

“S tim u vezi, obavještavamo vas da su naši sistemi za nadzor prethodnih dana zabilježili redukciju snage u skladu sa dostavljenim voznim redom. Naglašavamo da smo, u skladu sa važećom regulativom, u obavezi da, ukoliko se ugovor o snabdijevanju KAP-a električnom energijom za 2022. godinu ne potpiše do 25.12.2021. godine, izdamo nalog da do 31.12.2021. godine u 24:00 h u potpunosti obustavite preuzimanje električne energije iz prenosnog sistema”, navodi se u saopštenju.

Navode i da ih je kompanija Uniprom obavijestila da postoji mogućnost da budu spriječeni da izvrše  obavezu.

“Molimo vas da, ukoliko se to desi, vaše operativno osoblje pošalje hitnu depešu dežurnom operateru prenosnog sistema (dispečeru), sa zahtjevom za isključenje Zatvorenog distributivnog sistema (dalje u tekstu: ZDS), Uniprom – KAP sa prenosnog sistema. U tom slučaju, ZDS Uniprom - KAP će biti privremeno isključen sa prenosnog sistema obavljanjem potrebnih manipulacija u TS Podgorica 2“, objašnjavaju iz CGES-a.  

Ukoliko dođe do ovakvog razvoja situacije, vjeruju da su svjesni potpune odgovornosti za tehnološki proces fabrike i da će preduzeti sve neophodne mjere kako bi se zaustavljanje istog izvršilo na bezbjedan način.

“U cilju očuvanja bezbjednosti radnika, životne sredine i sopstvenih postrojenja, skrećemo vam pažnju na mišljenje koje smo dobili od Uprave za inspekcijske poslove od 13.12.2021. godine, a koje vam je dostavljeno”, navodi se u saopštenju.

Ovom prilikom ističu, da Uniprom DOO ni u jednom od pomenutih modela isključenja ćelija KAP-a nema pravo na obeštećenje od CGES-a po osnovu troška ili eventualne štete, povezano ili proisteklo  isključenjem.

“Takođe, dopisom ste nas obavijestili da će se vaše preuzimanje električne energije svesti na oko 2-3 MWh/h(megavat časova po času), koliko je potrebno za snabdijevanje korisnika u ZDS Uniprom - KAP, pa u cilju obezbjeđenja napajanja istih, uz zaključenje ugovora o snabdijevanju, nužno je blagovremeno usaglasiti i potpisati Ugovor o korišćenju prenosnog sistema za potrebe preuzimanja električne energije za 2022. godinu, čiji smo ažurirani nacrt  proslijedili 17.12.2021. godine”, kažu iz CGES-a. .

Ističu da se nadaju da će doći do postizanja sporazuma po pitanju obezbjeđenja električne energije za snabdijevanje KAP-a, u interesu svih strana.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније