Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

Mina business [ I. P. ]

22. 12. 2021. 20:15   >>  20:21

IRF

Privrednicima u B. Polju odobren 401 kredit

Investicioni razvojni fond (IRF) je privrednicima, kojima je mjesto realizacije investicije Bijelo Polje, do sada odobrio 401 kredit u ukupnom iznosu od 69,7 milion eura, saopšteno je danas na sastanku predstavnika IRF-a i lokalnog rukovodstva.


Kako su kazali iz IRF-a, ocijenjeno je da postoji značajan potencijal za proširivanje saradnje, pogotovu u oblasti unapređenja lokalne infrastrukture i povlačenja EU i drugih fondova

Na sastanku predsjednika Odbora direktora IRF-a, Velizara Kaluđerovića, i izvršne direktorice, Irene Radović, sa predsjednikom Opštine Bijelo Polje, Petrom Smolovićem, bilo je riječi o mogućnosti za proširivanje saradnje.

Navodi se da je razgovarano je o potencijalnoj saradnji kroz uparivanje bespovratnih sredstava koje Opština opredjeljuje za razvoj preduzetništva sa kreditnim sredstvima IRF-a.

Smolović je kazao da je u prethodnom periodu ostvarena konsolidacija javnih finansija, i da je Opština preduzela brojne aktivnosti i donijela mjere koje su doprinijele unapređenju biznis ambijenta i stvaranju uslova za jačanje preduzetništva i privlačenje investicija.

On je kazao da je prioritet Opštine u narednom periodu stvaranje, prije svega, infrastrukturnih pretpostavki za dalji razvoj, pa je u tom pravcu, kako je naveo, ključno riješiti pitanje seoskih puteva, što bi doprinijelo razvoju poljoprivrede i drugih djelatnosti i sprečavanju odliva stanovništva.

“Ocijenio je da su prioritetne investicije lokalne uprave usmjerene na unapređenje postojeće i izgradnju nove infrastrukture, vodosnabdijevanja, saobraćaja i uređenja javnih površina, i zaštitu životne sredine”, kaže se u saopštenju.

Radović je kazala da je IRF u prethodnom periodu obezbijedio uslove da institucija funkcioniše na zdravim, profesionalnim i stručnim osnovama.

„Otvoreni smo prema svim projektima koji su kvalitetni i zdravi i koji doprinose razvoju crnogorske ekonomije“- kazala je ona.
Radović je ukazala da postoji snažan potencijal za povlačenje EU sredstava kroz WBIF i druge mehanizme.

Ona je rekla da očekuje da bi i IRF u narednom periodu mogao biti prepoznat kao finanasijska institucija koja može da bude partner u povlačenju ovih sredstava, te da je važno da opštine koriste ovaj raspoloživi finanasijski potencijal.

Radović je saopštila da je IRF u prethodnom periodu obezbijedio dovoljno finansijskih sredstava za kreditiranje opština i privrede od međunarodnih kredibilnih kreditnih institucija, sa posebnim fokusom na finasiranje tzv. zelenih projekata.

„Pažljivo pratimo potrebe opština, privrede i tržišta i shodno tome unapređujemo postojeće i razvijamo nove kreditne linije“, kazala je Radović.

Tokom radne posjete Bijelom Polju, menadžment IRF-a se sastao i sa predstavnicima opštinskog Savjeta za ekonomski razvoj.

Na sastanku je, kako se navodi, razgovarano o budućim modalitetima podrške i saradnje, kao i o mogućnostima za dodatno relaksiranje uslova za kreditnu podršku.

Na sastanku je bilo riječi o biznis barijerama i kreditnim linijama koje pruža IRF, kao i o konkretnim projektima kao što je Otkupni centar poljoprivrednih proizvoda.

“Predstavnici IRF-a su istakli da su uslovi kreditne podrške uslovljeni pravilima koje određuje regulator i međunarodne kreditne institucije, ali da su sredstva dostupna po najpovoljnijim uslovima na finansijskom tržištu”, kaže se u saopštenju.

Za investicione projekte preduzeća čije je sjedište na sjeveru, Radović je kazala da je kamatna stopa je 0,5 odsto niža, a dodatno 0,2 odsto kod investicija koje uključuju zapošljavanje mladih.

Na sastanku je ocijenjeno je da postoji prostor za uključivanje predstavnika IRF-a u rad Savjeta za ekonomski razvoj.

Tokom posjete Opštini Bijelo Polje, menadžment IRF-a posjetio je kompaniju „Mesopromet“ koja se se bavi otkupom, proizvodnjom, preradom i prometom mesa i mesnih prerađevina, a koja je u više navrata koristila kreditnu podršku IRF-a.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније