Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

B.Č.J. [ Mina ]

23. 12. 2021. 13:14   >>  13:17 3

SKUPŠTINA

Odbor glasao za budžet, bez zaduženja

Skupštinski Odbor za ekonomiju, finansije i budžet predložio je danas Skupštini da usvoji Predlog zakona o budžetu za narednu godinu sa odlukom o zaduženju. Ministar finansija i socijalnog staranja, Milojko Spajić, na početku sjednice je najavio da će Vlada povući dvije stavke o zaduženju, ali i dodao da će izvršna vlast povući sve svoje amandmane i odbiti ostale kao predlagač.


Ta dva akta ne sadrže prvobitni predlog Vlade da se država može naredne godine zadužiti za 900 miliona eura, odnosno 500 miliona eura.

Ta sredstva bila su planirana za otkup i/ili refinansiranje državnog duga i za potrebe finansiranja deficita u narednoj godini i stvaranja fiskalne rezerve za finansiranje nedostajućih sredstava za 2023. godinu.

Za usvajanje budžeta je glasalo sedam poslanika, jedan je bio protiv, a troje uzdržano.

Ministar finansija i socijalnog staranja, Milojko Spajić, na početku sjednice je najavio da će Vlada povući dvije stavke o zaduženju, ali i dodao da će izvršna vlast povući sve svoje amandmane i odbiti ostale kao predlagač.

“Mi smo saglasni da se povuku dvije stavke zaduženja od 900 miliona eura i 500 miliona eura i nemamo nikakav problem sa tim. Međutim, u isto vrijeme povlačimo sve amandmane Vlade i odbićemo svaki amandman sa bilo koje strane kao predlagač”, rekao je Spajić na sjednici Odobra za ekonomju, finansje i budžet na kojoj je nastavljena rasprava o budžetu.

On je rekao da većina naravno ima pravo da ih izglasa, ali da je Vlada apriori protiv svih dodatnih amandmana, kako bi izbalansirali primitke i izdatke u budžetu.

To se radi kako bi imali izbalansiranu prihodnu i rashodnu stranu.

Podsjećamo, poslanici Demokratskog fronta (DF) su u srijedu na sjednici Odbora tražili da se brišu sporni članovi koji se tiču zaduženja i nakon prvog kruga rasprave tražili pauzu kako bi obavili konsultacije.

U Predlogu zakona o budžetu bilo je precizirano da se država u narednoj godini može zadužiti do iznosa od 900 miliona eura za otkup i/ili refinansiranje državnog duga. Takođe, država se mogla zadužiti do iznosa od 500 miliona eura za potrebe finansiranja deficita u narednoj godini i stvaranja fiskalne rezerve za finansiranje nedostajućih sredstava za 2023. godinu.

Rasprava o budžetu za narednu godinu trebalo bi danas da počne u Skupštini.

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније