Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ M.V. ]

30. 12. 2021. 12:34 >> 12:36
1

PETICIJA

Projekat u selu Mataruge narušio bi životnu sredinu

Nakon što je Vlada Crne Gore raspisala konkurs za dodjelu koncesija za istraživanje i eksploataciju uglja u selu Mataruge, opština Pljevlja, vlasnici imanja u Polju Mataruge gdje je predvđen kop, kao i vlasnici imanja u užoj i široj okolini sela Mataruge, pokrenuli su  peticiju protiv realizacije ovog projekta. Kako su kazali, to rade u cilju očuvanja prirode, biodiverziteta, poljoprivredne proizvodnje, seoskog turizma i uopšte života na ovom lokalitetu.

"Otvaranje kopa omogućilo bi da se većina domaćinstava u ovom kraju ugasi i uticalo da svi budući potencijali u selu nestanu. Miniranje i iskopavanje uglja stvaralo bi konstantnu buku, prašinu i glib u širem reonu. Odvozom laporca bi se stvorila deponija u bližoj okolini, koja bi uticala i na zagadjenost životne sredine. Odvoz rude do Termo elektrane bi konstantno stvarao gužvu kamiona na magistrali, podizala bi se prašina i uništavao magistralni put", rekli su inicijatori peticije. 

Kako tvrde, Otilovićko jezero koje se dijelom nalazi u selu Mataruge koristi se za vodosnabdjijevanje građana Pljevalja, a otpadne vode iz rudnika ne bi mogle nigdje drugo da idu osim u Ćehotinu ili jezero.

"Takođe, u toku je izrada Studije zaštite gornjeg toka Ćehotine, na potezu od brane 'Otilovići' do mjesta Krakalice na ušću Kozičke rijeke u Ćehotinu, na osnovu koje će ovo područje od sledeće godine postati Park prirode. Isto tako, prema EU direktivama ugalj se izbacuje iz upotrebe postepeno", kazali su incijatori. 

 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније